Fer | Tribuna

Saber jugar

Natàlia Plá i Vidal>>En tornar de l’època estival, hom té la impressió que comença un nou temps. Malgrat no visquem a ritme acadèmic, l’estiu, les vacances… alguna cosa en l’ambient fa sentir una mena de reinici. Per davant, com sempre en la vida, hi ha una combinació de planificació i d’imprevisibilitat.

Sovint vinculem la nostra felicitat a tenir una bona mà, per tant, quan les cartes són dolentes, ens sentim condemnats a passar-ho malament.

La partida de la vida és, ben cert, la més complexa de les que hem de jugar. Ens hi trobem posats com autèntics inexperts afrontant situacions de tot tipus, intentant sortir-nos-en amb èxit. I la cosa és que un no pot desentendre’s per deixar de jugar! Cal agafar cartes una vegada i una altra i veure què es pot fer amb elles.

Foto: © Candidman

Foto: © Candidman

Tot sovint vinculem la nostra felicitat a tenir una bona mà, a què ens hagin repartit bones cartes. I, per tant, quan les cartes són dolentes, ens sentim condemnats a passar-ho malament, a sortir perdent… Tanmateix, no és exactament així. Hi ha gloriosos exemples de persones que amb unes cartes més que dubtoses, han sabut jugar-les de tal manera que han aconseguit sortir-se’n prou reeixidament. Potser no acabin sent guanyadors de la partida, però tampoc en surten «desplomats», com acostuma a dir-se.

I és que bona part del secret rau a ser bons jugadors. Un mal jugador, ni amb les millors de les cartes sap fer un bon joc. Passa com un mal cuiner que és capaç d’espatllar les millors matèries primeres perquè no sap tractar-les adequadament: se li asseca un peix de primera, cou massa unes verdures acabades de collir de l’hort…

Per això hi ha persones que es passen el dia renegant de la seva vida, malgrat tots al seu voltant vegin que tenen motius per estar contents. No saben fer justícia a les condicions favorables que els han donat. És gent que se situa sempre en què els pertoca més del que tenen (encara que això ja sigui molt) i són incapaces d’apreciar adequadament allò de què gaudeixen.

Per jugar la partida de la vida, no es tracta de què les condicions de joc siguin unes altres sinó de què siguem millors jugadors.

En canvi, hi ha gent admirable, capaç de fer un joc bonic amb unes cartes potser justetes. Com qui sap fent un bon guisat amb matèries senzilles tractades delicadament. És gent que té traça fins quan cal llençar un repte als contrincants per fer-los creure que té molt millors cartes de les quals hi ha. Persones capaces de viure com un do allò que reben i sentir-se’n afortunats; hàbils en manegar les dificultats i treure’n una esquerpa part bona. I, encara, fortes per no caure en el parany irresoluble de comparar-se amb les cartes del veí.

Header_Interview_ASSNo. Per jugar la partida de la vida, no es tracta només de què les condicions de joc siguin unes altres: bàsicament, perquè això no és sempre al nostre abast. Sinó de què siguem millors jugadors. Sobretot, quan venen maldades que és alguna cosa que, en un moment o altre ens passarà.

No convé somniar partides amb molts d’asos, ni un temps per endavant mancat d’entrebancs, sinó treballar per tenir comodins que ens treguin de més d’un mal pas.

Natàlia Plá i Vidal és Doctora en filosofia.

Article publicat a www.ambitmaricorral.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑