Editorial

La llibertat de poder votar per decidir el propi futur

16 de setembre de 2014

Josep Oriol Jorba>>La manifestació multitudinària d’aquest 11 de setembre, conduïda a través de la Via catalana 2014, només pot ser entesa com un gran clam de dignitat d’una part molt important de la societat de Catalunya demanant, de manera plebiscitària, poder votar en una consulta sobre quin volem que sigui el futur de la nació.

L’aclaparadora mobilització impulsada per l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural i representada al carrer en forma de V, també ha de ser entesa com una demostració de força de la voluntat d’una gran majoria de catalanes i catalans il·lusionats i esperançats en un procés que no te marxa enrere. Una força i un coratge que empeny als grups polítics ‘pro consulta’ a continuar l’itinerari iniciat.

La recta cap al 9 de novembre, data en la qual volem poder votar, atenent, per una banda, el procés polític en marxa; i per l’altra, la massiva participació ciutadana a la gran V -que connectava les dues principals avingudes de Barcelona: Diagonal i Gran Via amb el seu vèrtex a les Glòries,  commemorant alhora el Tricentenari dels tràgics fets de 1714-, demostra, entre d’altres coses, però sobretot i de manera molt clara, que tots els intents d’esborrar Catalunya del mapa al llarg dels anys no han fructificat. També que la nació catalana, que està més viva que mai, desprèn amb fervor una manera de ser i d’entendre la realitat, malgrat que alguns, amb obsessiva persistència, vulguin negar-la.

Persones de totes les edats i procedències, parlant en català i en castellà i en altres idiomes nadius de gent que conforma el nostre país, han demostrat en aquesta passada Diada Nacional, de manera pacífica i democràtica, que el poble té dret a decidir i a canviar el marc conjuntural i polític quan considera que l’àmbit en el qual es troba no dóna resposta als seus anhels i necessitats.

A l’altre costat, és a dir, al marge oposat a la Via, el govern d’Espanya s’enroca en l’empara del marc jurídic i legal i anuncia que recorrerà la Llei de consultes quan aquesta ni tan sols ha estat aprovada, en el que sembla un recorregut que no tindrà ni una sola oportunitat de ser viable.

En aquest sentit i des d’una perspectiva de defensa de la identitat catalana, cal tot el nostre esforç per intentar aturar els que no volen que es desenvolupi el procés engegat: el poder polític central i els mitjans de comunicació afins, així com centrar-nos en els nostres legítims i naturals propòsits.

Per què tanta por a preguntar en una consulta, a priori no vinculant, el que pensa la població? El referèndum d’Escòcia, a punt de celebrar-se aquests dies, pot propiciar el millor moment de trobar la manera per poder fer legalment una consulta en la qual es veiés clarament què pensa la societat catalana. Volem saber i la millor manera, sens dubte, és preguntar-ho!

‘Respostes’ és una revista digital i una plataforma cultural que va néixer amb la idea de donar espai a les idees des de la llibertat i el pluralisme. I des d’aquest vessant ens sumem a la voluntat d’una gran majoria que reclama el dret a poder votar per decidir quin volem que sigui el nostre futur i el dels nostres fills. La societat civil ho demana i els polítics han de fer tot els possibles per donar sortida a aquesta sol·licitud.

Volem opinar i saber quina és l’opinió de la ciutadania en un tema tan transcendental com el propi futur, escoltant totes les veus i tots els plantejaments possibles. Tanmateix, deixant de banda les causes de perquè s’ha arribat a aquest punt i posant al marge els possibles models polítics de canvi. La reivindicació és diàfana i més clara que mai: Volem votar! I ‘Respostes’ s’afegeix a aquest clam.

Josep Oriol Jorba i Costa. Director de Respostes.cat

Josep Oriol Jorba i Costa. Director de Respostes.cat

——————————————————-

Les ‘respostes’ que demana la societat i ara… més economia social

6 de març de 2014

Josep Oriol Jorba>>Respostes.cat naixia tot just fa un any. L’objectiu inicial d’aquesta revista digital –amb ressò a les xarxes socials– era donar forma a una publicació de lliure accés que contribuís al foment de coneixements útils i vàlids, per tal de potenciar una reflexió profunda i dinàmica envers posicionaments de major dignitat. Tot afavorint, a més, la presa de consciència cap a la necessitat d’un canvi radical de la societat del segle XXI.

Durant tot un any, en el marc d’aquestes coordenades, la revista ha difós idees i pensaments que impulsen l’esperit crític per enfortir posicionaments personals, criteris i visions de l’existència humana.

Ho hem fet, a més, amb la col·laboració de moltes persones que, a través dels quatre puntals estructurats de la revista, Ser, Saber, Fer i Viure, ens han aportat els seus textos, des del reportatge a l’entrevista, passant per l’opinió. A tots ells vull agrair, especialment, el que hagin confiat en nosaltres quan encara érem poc tangibles.

‘Respostes’ s’apuntala, doncs, en aquest primer any, com un mitjà de divulgació d’idees, pensaments, propostes, il·lusions i valors partint de les preguntes i les inquietuds a través del treball periodístic multiconceptual.

En aquest sentit, a part del treball escrit de mirada pluridisciplinar, la primera part del viatge ens ha servit per a adonar-nos de l’importància de l’Economia social en uns moments de canvi motivats per la crisi econòmica, la globalització i  l’entrada inabastable de les noves Tecnologies de la Comunicació i la Informació, en una conjuntura on la societat necessita, més que mai i de manera imperiosa, recordar i aprofundir en valors oblidats.

Per tot això, Respostes.cat, a partir d’ara, incidirà i posarà especial èmfasi en qüestions relacionades amb aquells col·lectius, persones i activitats que afronten el repte de demostrar que un altre model de vida és possible. En aquest sentit volem arribar a ser un referent divulgatiu en aquest caminar cap a un món millor.

Acabo dient que estic convencut que entre totes i tots, col·laboradors, lectors, amics i tots els col·lectius de gent de bona voluntat, ho aconseguirem, farem realitat el nostre somni de viure i gaudir en un món diferent a l’actual, un món més just.

Àdhuc dir, com és costum fer, que us convidem a viatjar amb nosaltres.

———————————————————

Editorial

7 de març de 2013

Josep Oriol Jorba i Costa>>Benvolguts lectors, en el moment en què acabeu d’obrir aquest espai web feu que em senti privilegiat de poder-vos presentar la revista digital que hi trobareu. També que em senti satisfet per haver-vos provocat la curiositat i l’interès com a conseqüència de l’acte voluntari que us ha portat a obrir-la.

Entreu en un projecte de publicació digital en el qual a partir d’ara –vosaltres i nosaltres, l’equip de la revista– aconseguirem plegats que tant l’objecte com els propòsits es facin realitat. Sense vosaltres, la comunicació deixa de ser vital i la interacció esdevé inexistent. Per tant, us convido i us animo a què us endinseu en els continguts que us proposem i que anirem ampliant periòdicament.

Tindreu al vostre abast una revista digital gratuïta que té com a missió el foment de coneixements que siguin útils i vàlids per potenciar una reflexió profunda i dinàmica que condueixi, alhora, a la presa de consciència i cap a la necessitat d’un canvi radical a nivell del conjunt de la societat. La revista, per tant, pretén difondre idees i pensaments que impulsin l’esperit crític per enfortir posicionaments personals, criteris i visions de l’existència humana.

D’altra banda, lluny d’oferir un contingut monotemàtic i monogràfic, ‘Respostes’ vol conduir la mirada cap a la lectura d’articles, tribunes, reportatges, entrevistes…, en definitiva, cap un treball periodístic d’indagació pluridisciplinar i multiconceptual,  amb uns continguts relacionats amb els quatre verbs, al nostre entendre, essencials: ser, saber, fer i viure.

Són formes en infinitiu que per convenció, mitjançant la forma, connoten inexorablement vitalitat, reflexió, acció, canvi i, per extensió, a través del contingut, creen noves realitats, és a dir, transformen. Precisament, l’ordre dels quatre verbs no obeeix a criteris formals o estètics, sinó a raons substancials i de significació.

Es tracta de quatre verbs essencials intrínsecament relacionats amb l’existència i l’evolució humana com un fet holístic de manera que som: tu i jo, els pobles, les ètnies, les nacions (ser); sabem: un cop desenvolupat el cervell fins l’estadi de l’homo sapiens, llavors el nodrim d’informació, la processem i en traiem conclusions pel procés cognitiu (saber); fem: experimentem, contrastem, creem, construïm, desenvolupem, recerquem (fer); vivim: mengem, descansem, ens reproduïm, fruïm, gaudim, contemplem, assimilem l’existència (viure).

Finalment, refermar que el projecte ‘Respostes’ us vol oferir un espai singular per a la comunicació i la interacció on el contingut prevalgui a la forma, la claredat a l’estilisme, la veritat al sofisme, el pensament expressat amb propietat a allò “políticament correcte”, i l’erudició a la retòrica complimentada amb sil·logismes i tautologies.

Es tracta, doncs, d’una revista no vinculada a cap grup polític i aconfessional, ecumènica i eclèctica que valora i potencia el bon procedir, la feina ben feta, la cultura de l’esforç, la superació, el bon govern, el gust per la vida en totes les seves formes i expressions amb l’objectiu primordial de despertar possibles valors adormits i promoure un canvi estructural, a partir de la transformació des de baix per aconseguir, finalment, un canvi de dalt a baix.

En aquest context, ‘Respostes’, esdevindrà, de ben segur, si sumem implicacions, un espai i un mitjà de divulgació d’idees, pensaments, idearis, inquietuds, propostes, il·lusions i bons propòsits per conformar RESPOSTES útils que assadollin necessitats essencials.


Back to Top ↑