Fer | Tribuna

Reflexions amb Alfonso Levy

Anna Lladó >> He tingut l’oportunitat de reflexionar sobre els mitjans de comunicació amb Alfonso Levy, filòleg, col·laborador de ràdio i televisió i autor del poemari Al calor de los errores, de l’editorial Inverso. Arran de la conversa han sortit diverses reflexions, que, fins, i tot, poden ser extrapolables a la vida mateixa.

myegoo_portadaweberrores_sLevy es mostra molt crític amb els mitjans de comunicació i els programes més propers al poder, aquells que ens ofereixen una visió interessada i superficial de la realitat. Davant de la rapidesa a l’hora d’informar, sobretot a través de les xarxes socials, imprescindible avui dia, defensa que “la pressa mata la vida”. Pot semblar una mica exagerat. De tota manera, defensa que el millor de la vida, quan té sentit, és quan permets que tingui el seu tempo. Quan alguna cosa, diu, des de fora, dóna acceleració, pressa, a la vida, el més valuós queda mort, inadvertit, indiferent. La pressa, afegeix, sempre és autoritària i superficial. És un bon pont per a l’orde i l’ordre és un bon pont per al poder, perquè no hi hagi temps per a poder pensar críticament.

Alfonso Levy considera que quan els mitjans de comunicació publiquen una notícia greu, si la donen amb acceleració, gairebé escopint els titulars, no la desenvolupen. En canvi, quan s’hi capbussen, amb profunditat, quan desenvolupen un tema, un fet que evidentment requereix temps, hi ha una comprensió, ni que sigui tràgica, de les coses, un per què. Quan més greu és un tema, diu, més necessita un desenvolupament, una pausa, un deteniment, i no únicament la superficialitat que suposa un titular.

Per acabar de tancar aquesta reflexió sobre els mitjans de comunicació, Levy esmenta dos versos d’Antonio Machado que, diu, defineixen el que pensa: “El hacer las cosas bien, importa más que el hacerlas”.

Anna Lladó és  periodista.

Blog: El perfume que nace en los detalles

@annalladoferrer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑