Fer | Tribuna

Novel·la negra que denuncia la corrupció urbanística

Redacció>>Crims.cat publica el llibre El tant per cent, de Rafael Vallbona, una foguera de les vanitats de la societat d’avui, una novel·la policíaca contemporània amb un to pròxim a les sèries televisives actuals.

En paraules de l’autor maresmenc, El tant per cent és “una foguera de les vanitats de l’Espanya i Catalunya d’avui”. I en referència a l’exitosa novel·la de Tom Wolfe, mentre Wolfe dissecciona Nova York, Vallbona ho fa amb un poble fictici del litoral on cada lector hi trobarà el seu personal referent real. El tant per cent és, alhora, una crua història sobre la crisi, la condició humana i la realitat.

El tant per cent és, alhora, una crua història sobre la crisi, la condició humana i la realitat

L’obra inclou un total de 50 personatges, entre constructors que busquen concessions públiques al preu que sigui, polítics que paren la mà, partits que es financen de manera poc clara i en Pere Palau –personatge que Vallbona ha tret ja en d’altres obres–, un periodista que fica el nas on no és benvingut per buscar la veritat, tot i saber que és inabastable.

Amb un llenguatge vigorós, seqüències intenses i directes i amb un aire entre la novel·la policíaca més contemporània i les modernes sèries televisives com The Wire o Breaking Bad, El tant per cent descriu un paisatge comú en el segle XXI. La novel·la de Rafael Vallbona és el desè títol de la col·lecció Crims.cat, dedicada a consolidar la novel·la negra en català, publicada pel segell Alrevés Editorial.

La trama. N’hi havia que en referir-se a la Pobla de Dalt l’anomenaven la Pobla del Mal. Tripijocs, tràfic d’influències i terra de corruptes; vet-ho aquí. I quan la crisi arriba de sobte, també hi arriben els problemes: paisatges desoladors, urbanitzacions desmanegades, edificis abandonats, i molta gent que es comença a posar nerviosa: un alcalde que governa amb mà de ferro, unes eleccions que cal guanyar, dos constructors disposats a pagar un tant per cent pel favor d’una requalificació, i dos senegalesos assassinats pels matons d’un mafiós aparentment sense cap mena de connexió. Tot plegat duu al reporter Pere Palau a ficar-se on no és benvingut per explicar el vertader sentit de tot plegat. Una crua història sobre la crisi, la condició humana i la realitat; que és dura, però real. Una autèntica foguera de les vanitats de las societat catalana i espanyola d’avui mateix.

Rafael Vallbona (Barcelona 1960). Escriptor i periodista. És autor d’una cinquantena de llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts a diversos idiomes, i altres han estat premiats amb l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil o els Jocs Florals de Barcelona, entre d’altres. Col·laborador habitual a premsa, ràdio i televisió, és també professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna.

Foto: Teresa Vallbona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑