Fer | Reportatge

La imparable embranzida del D’A 2016

'Cegados por el sol'.

Joan Millaret Valls >> El 6è Festival de Cinema d’Autor de Barcelona-D’A 2016 va arrencar el passat dijous dia 21 d’abril amb una sessió inaugural consistent en la presentació de la nova pel·lícula del director italià Luca Guadagnino, “Cegados por el sol”.  Aquest film, remake de “La piscina” de Jacques Deray, compta amb un repartiment internacional encapçalat per Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson o Matthias Schoenaerts.

El festival, desglossat en diferents seccions, té un tronc central, ‘Direccions’, en què enguany hi participen 14 propostes ben representatives de la creació cinematogràfica d’autor actual. Trobem noms imprescindibles, de referència inqüestionable, com el canadenc Guy Muddin amb el migmetratge “Bring me thehead of Tim Horton”, el filipí Brillante Mendoza amb “Taklub”, el britànic Terence Davies amb “Sunsetsong”, l’italià Marco Bellochio amb “Sangue del mio Sangue” o el rus Alexander Sokurov amb “Francofonia”.

L’altre gran secció del certamen és ‘Talents’, focalitzada en valors prometedors i emergents que apunten molt bones maneres. Aquesta és la  secció competitiva del festival, la qual compta amb un jurat format per l’actriu Natalia de Molina, el periodista Javier Tolentino i el cineasta argentí Matías Piñeiro, que hauran d’atorgar el Premi Talents dotat amb 6000 euros.

‘Peace to us in our dreams’.

Entre altres films, es podran veure en aquest apartat títols premiats en  certàmens internacionals com “Dead show ahead” de Mauro Herce, “Oleg o las raras artes” d’Andrés Duque o “Kaili Blues” del xinès Gan Bi. Altres noms a concurs son Gurvinder Singh amb “Thefourth direction”, el nou projecte de Christophe Farnarier “El perdut” o el debut de Marc Ferrer amb “Nos parecía importante”.

El D’A 2016 recorda la mort del cineasta polonès Andrzej Zulawski amb la projecció del seu darrer film, “Cosmos”, i dedica enguany una retrospectiva al director lituà Sharunas Bartas conformada per dotze llargmetratges i curtmetratges i que es podrà seguir en la seu de la Filmoteca de Catalunya. Aquest repàs a la filmografia del lituà servirà també per presentar en primícia la seva darrera pel·lícula després de sis anys d’inactivitat, “Peace to Us in Our Dreams”.

La nova proposta de Bartas és una nova entrega sobre les seves preocupacions vitals com la soledat i la incomunicació i amb protagonisme del propi cineasta que li dóna al film una dimensió autobiogràfica. El cineasta visitarà Barcelona per promocionar el seu film els darrers dies del festival abans de la seva estrena en sales el proper 6 de maig de la mà de la distribuïdora Paco Poch Cinema.

el_perdut_02

‘El perdut’.

Les projeccions tenen lloc a les seus habituals del certamen com els cinemes Aribau Club, la seu de la SGAE o el teatre del CCCB, però enguany el certamen barceloní suma noves sales per expandir-se pel territori implantant-se en altres localitats com Santa Margarida de Montbui, Vilafranca o Vic. El certamen barceloní repeteix experiències profitoses com un campus de treball per a la jove crítica de cinema i, entre altres novetats, el D’A 2016 enceta en aquesta edició una col·laboració amb les sessions de cinema experimental Xcèntric del CCCB.

El festival, que oferirà prop d’una setantena de films i que per llongarà les seves activitats fins l’1 de maig, comptarà amb una sessió de clausura amb la projecció del film “La propera pell” dels cineastes Isaki Lacuesta i  Isa Campo, i amb protagonisme de Sergi López, Emma Suárez o Àlex Monner.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑