Cares conegudes | Viure

Jordi Taulé: “Calia reunir en un sol lloc l’oferta de cuidadors”

L'equip d'Afables. Jordi Taulé, primer per la dreta.

Helena Jorba>>L’esparreguerí (Baix Llobregat) Jordi Taulé, psicòleg i des de fa un temps emprenedor, ha posat en marxa, conjuntament amb tres socis més, la plataforma Afables  (www.afables.com) que recull el perfil professional de cuidadors de tot Espanya perquè les persones amb dependència puguin trobar-lo de forma ràpida i professional.

La dificultat generalitzada de trobar un cuidador fiable i accessible es l’origen d’afables.com

D’on surt la idea de crear afables.com?

Tot va començar fa un parell d’anys quan els meus socis, que porten els fills a la mateixa escola, tenien la mateixa dificultat: trobar un cuidador. Un d’ells el necessitava perquè el seu pare tenia alzheimer, i l’altre perquè la mare s’havia trencat el fèmur. A tots dos els hi estava costant molt trobar una persona de confiança a prop de casa. A través d’un amic, ens vam reunir i mentre fèiem sobretaula, va tornar a sortir el mateix tema: la dificultat generalitzada de trobar un cuidador fiable i accessible. Aquest és l’origen d’afables.com.

pantallas_flatA qui va dirigida l’eina?

L’eina la pot fer servir tothom que es trobi en una situació de dependència i que necessiti un cuidador, sigui de forma temporal o permanent. Pot ser des d’una persona gran que té una malaltia que li suposa una dependència, fins a una persona jove que ha tingut una lesió i que també es troba en una situació de dependència.

Com funciona la plataforma?

Normalment, qui fa la cerca d’un cuidador no és la mateixa persona que està en la situació de dependència sinó algú del seu entorn. Nosaltres li diem la família. Doncs bé, quan la família entra al web pot mirar el perfil dels cuidadors de la zona que li interessen. Si el que vol és mirar informació detallada del cuidador, com ara les dades de contacte, llavors, cal que es registri. Un cop s’ha registrat, ja pot consultar tot el perfil sencer, és a dir, el currículum: estudis, experiència i també valoracions. Si ho desitja, com que ja té el telèfon o el correu, es pot posar en contacte amb el cuidador. En aquest procés ja no hi intervenim, la relació i el contracte, en cas que s’efectuï, és cosa seva.

Nosaltres fem un control per comprovar que el currículum del cuidador és vertader.

És una eina gratuïta?

Sí, totalment gratuïta.

I quins són els avantatges d’aquesta eina?

Vam considerar que la dificultat de trobar un cuidador era un problema social real i que, per tant, calia, reunir en un sol lloc l’oferta de cuidadors. A més, era necessari garantir que l’oferta fos professional. Calia traslladar el boca-orella del carrer al web.

Quines dificultats considera que es troba una persona que busca un cuidador?

En primer lloc, quan una família busca un cuidador no sap on anar. No existeix una oficina on es pugui fer aquest tipus de sol·licitud. Per trobar-ne un, tots fem el mateix, preguntem als nostres coneguts i a través del boca-orella o bé del típic tauler d’anuncis, fem cap a un cuidador. El següent problema però, és el de l’elecció, un cop has trobat un possible cuidador, sovint, no pots triar perquè no tens massa opcions i potser la que tens davant no s’ajusta a les teves necessitats pel que fa a la disponibilitat horària, al sou o bé al perfil professional del candidat.

Hi ha poca oferta de cuidadors, doncs?

El que passa és que, a vegades, hi ha persones que s’ofereixen per fer aquesta tasca per necessitat i no per vocació. I això, els que ho hem necessitat alguna vegada, ho hem notat. Perquè és molt important tenir en compte que, un cuidador treballa amb persones i per tant, es valora molt que aquest sigui afable, respectuós…

Facebook-TimelinePhone-1

Com garanteix que els cuidadors que apareixen al portal són de confiança?

Nosaltres fem un control per comprovar que el currículum del cuidador és vertader. Fem un seguit de trucades telefòniques per verificar els seus estudis si és que n’ha posat i a més, truquem les persones per les quals ha treballat. Mirem les seves referències i preguntem l’opinió que tenen del cuidador. Contrastem les dades que apareixen al perfil.

També existeix l’aplicació per al telèfon mòbil, com és?

El funcionament de l’aplicació és molt senzill i intuïtiu i creiem que és molt útil, ja que té geolocalització de manera que l’usuari que fa una consulta, obté tots els cuidadors de la zona en què es troba.

Estem contents de la resposta que ha tingut afables.com. La veritat és que les persones que l’han fet servir ens truquen i ens agraeixen la feina.

Quina valoració fan els usuaris que ja han fet servir afables.com?

Estem contents de la resposta que ha tingut Afables, el ritme de visites al web és bo i és que unes 10.000 persones el visiten cada mes. La veritat és que les persones que l’han fet servir ens truquen i ens agraeixen la feina i això ens emociona, ens diuen que estan contents, que l’eina és molt útil i pràctica i que els hi ha anat molt bé. Som conscients però, que encara hi ha persones que no ens coneixen i que potser farien servir el web. És en aquest aspecte en què estem treballant ara mateix, ens agradaria arribar a més cases perquè veiem que la resposta és molt bona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑