Cares conegudes | Fer

Damià Aguilar: “Marc Márquez és dels que quan fan una cosa la fan bé”

Albert Calls>> Damià Aguilar Morell (Barcelona, 1968). Periodista i escriptor. Treballa a Catalunya Ràdio des del 1992, i en esports des del 1996. Fa 14 anys que és l’enviat especial per aquest mitjà de comunicació al mundial de MotoGP. Aguilar és l’autor del llibre Actitud Marc Márquez, publicat per Cossetània Edicions. En parlem amb ell.

L’actitud positiva ni es compra ni es ven ni la tens per endoll

L’actitud és l’eix central del seu llibre. Què vol transmetre als lectors amb el seu treball?

Que amb actitud positiva pots assolir els teus reptes vitals. Que passem per moments de desconcert, socialment parlant, i que cada vegada tenim menys estat del benestar o com ho vulguin anomenar. I per tant cada cop és un mateix qui haurà de lluitar amb els seus mitjans pels seus reptes. I l’actitud positiva, afortunadament, ni es compra ni es ven ni la tens per endoll. La tens tu si la vols tenir, i això és un gran avantatge. Si la busquem la trobarem i clarament ens ajudarà a tirar endavant.

Per tant, ens uns moments de crisi com els actuals, és més necessària que mai l’actitud individual per plantar-hi cara…

Individual o d’equip, segons convingui. L’important és tenir actitud positiva. Si és en el pla individual dependrà de nosaltres mateixos, si és en el pla col·lectiu és més difícil, perquè aleshores l’equip depèn de la suma d’actituds individuals, i totes han de ser en positiu.

I el referent central és en Marc Márquez. Per què el va escollir?

Perquè fa 14 anys que segueixo MotoGP, i perquè és el primer pilot català que assoleix el títol de la máxima categoría des que jo m’hi dedico a temps complet. I perquè a banda de guanyar té valors que l’acompanyen en el seu camí cap a la victòria. Tots aquests valors conflueixen en l’actitud positiva que demostra en tot el que fa. Márquez és dels que quan fan una cosa la fan per fer-la bé.

Des de quan segueix aquest esportista?

Vaig començar a seguir el mundial de MotoGP al complet al 2001. El Marc hi va arribar el 2008. Jo ja el coneixia d’abans, però lleugerament. Al moment que va arribar no va deixar ningú indiferent. Al tercer any va guanyar el mundial de 125cc i d’ençà la seva ascensió ha estat meteórica.

Com es treballa l’actitud, en el cas de Marc Márquez, per arribar a la victòria?

Que vagi per endavant que hi ha persones que certes coses les porten a dins. Malgrat que amb l’actitud no s’hi neix (això diu el doctor Ramon Brugada, col·laborador del llibre), sí que s’hi creix. I en el seu aprenentatge, l’actitud s’hi ha falcat ben falcada. La seva actitud positiva l’ha dut a no tirar mai la tovallola, a ser conscient que li cal aprendre encara, a fer cas dels consells dels més experimentats, a lluitar pensant que pot guanyar, a respectar els seus rivals, a no fer-ne befa, a somriure malgrat ser atacat fora dels circuits, a aixecar-se de seguida després d’una forta sanció, a cuidar el seu equip de col·laboradors… Moltes variables que en el cas d’un jove de 20 anys sembla empresa imposible, però ell ho ha fet posible.

Damià Aguilar i moto

L’objectiu del triomf, en la vida i en l’esport… ha d’anar acompanyat d’altres valors? Marc Márquez els té? Quins són?

Indubtablement, el Marc té el talent que cal per ser campió del món. Però no n’hi ha prou. Només amb el talent no vas enlloc. El talent és un crèdit que dura poc. En el motociclisme vals el que valen els teus darrers resultats. Passes de l’alegria a la tristor en pocs segons. Marc Márquez ha crescut en una família que li ha transferit uns valors humans que han estat bàsics per després desenvolupar-se com un professional. Jo diria que és humil, treballador, educat, respectuós. No són valors de nova creació, són els que tots tenim a l’abast. En això no seria diferent a qualsevol altre ésser humà que els tingués.

Al seu llibre hi surten moltes persones referents en els seus respectius àmbits… Qui i per què aquesta selecció?

Tu parles de selecció. La selecció ha estat més aviat natural. Jo he demanat a moltes persones (esportistes o no) si volien col·laborar, i aquestes són les que han respost afirmativament. El que totes aquestes persones tenen en comú és que tenen actitud positiva en la seva vida. Totes elles han triomfat en els seus àmbits, i això és el que buscava, professionals que hagin triomfat perquè han seguit el camí de l’actitud positiva.

D’oportunitats no n’hi ha una solament, els millors són els que no en deixen escapar-ne cap

Necessitem creure en els nostres somnis, però si al final no ens porten a l’èxit què hem de fer?

Seguir lluitant. D’oportunitats no n’hi ha una solament, ara bé, els millors són els que no en deixen escapar-ne cap.

Vostè va batejar en Marc Márquez com el Tro de Cervera. Com se li va acudir aquest sobrenom esportiu?

Això ve del Gran Premi de Portugal 2010. Busqueu-lo per YouTube i us adonareu de la dosi d’actitud positiva que li va posar per guanyar una cursa que es va haver d’aturar per la pluja i que durant força minuts el món sencer va considerar que tenia perduda per una errada pròpia. Allà va demostrar que és especial com a pilot i com a ésser humà, perquè un pilot qualsevol no hauria fet el que ell va fer. En la transmissió d’aquella cursa pel programa Tot Gira de Catalunya Ràdio, em va sortir “aquest home és un Tro”, i allà va començar el sobrenom.

Després de l’any històric del triplet de campions catalans… quina perspectiva de futur es presenta en el motociclisme de velocitat…?

Immillorable. Igualar aquell resultat ara com ara sembla molt difícil però no és impossible. Som un país de campions del món de motociclisme i sembla que aquesta situació continuarà per un temps.

L’esport del motociclisme ha crescut exponencialment en implantació social a Catalunya en els darrers anys o encara en falta…? Ho dic des de la seva perspectiva de periodista que el segueix i l’acosta al gran públic…

A Catalunya les motos han agradat sempre i les hem seguides sempre. Hi ha una base d’afició molt potent. Fa anys hi teníem moltes fàbriques, i ara no en queden quasi però sí l’amor per aquest esport. Hi neixen pilots i la Federació Catalana continua invertint-hi. Es tracta de mantenir aquesta inversió económica i mediática.

Fotos: Cedides.

Publicat a www.laclaudigital.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑