Fer | Tribuna

Avançant cap a la plena ocupació amb l’autosuficiència territorial

Josep Aracil>>L’augment de la productivitat expulsa a molta gent del treball. L’augment demogràfic de la població fa que molta més gent busqui feina i no en trobi. Aquesta contradicció genera un creixent atur estructural crònic, que actua com un virus tòxic que cal eradicar el més aviat possible, endegant vies paral·leles de producció, basades en l’autosuficiència territorial, en el tercer sector sense afany de lucre.

Per millor donar a conèixer Autosuficiència Territorial (Transition Towns), hem arribat a la conclusió, després de diversos intents per fer-la més entenedora, que calia simplificar la seva divulgació, limitant-la al contingut del fulletó “La sortida de l’atur” que es troba a: www.euroseniorpremia.net , tot i que es pot trobar una més àmplia informació en la nostra pàgina: www.aturats40.net.

El moviment sènior pretén representar a les persones retirades del treball remunerat per qüestions d’edat. Potencialment inclou al voltant d’una quarta part de la població, que defensa una societat per a totes les edats, de caràcter intergeneracional, amb un clar compromís social. La creació d’agrupacions d’aturats40 en àmbits locals o comarcals pretén representar potencialment a totes les persones aturades de Catalunya, mitjançant el lideratge d’aturats majors de 40 anys, que segurament mai més trobaran feina en el món del mercat, però si poden fer-ho en el tercer sector sense afany de lucre.

Cal endegar un nou model de producció basat en l’autosuficiència territorial, d’acord amb les experiències realitzades arreu del món amb el nom de Transition Towns

L’actual situació negativa de Catalunya provoca la gran paradoxa de què, per sortir de la crisi, estiguem en millors condicions que països més avançats de la UE, pel fet de tenir molt poc a perdre i molt a guanyar. Cal només ser suficientment intel·ligents i valents per endegar, de forma paral·lela al sistema actual de producció, regit per les lleis del mercat, un nou model de producció basat en l’autosuficiència territorial, d’acord amb les experiències realitzades arreu del món amb el nom de Transition Towns.

Transition Towns és la plasmació en vies de realització del pensament teòric de l’economista E.F. Schumacher, autor del llibre Lo pequeño es hermoso, en el que s’aposta per una síntesi, comprensible i assumible, de la cultura materialista occidental i la cultura espiritual oriental. En la Gran Bretanya, en un entorn proper a la influència del Schumacher College neix Transition Towns, que es caracteritza pel seu plantejament, en cap cas dogmàtic i per la seva versatilitat i adaptabilitat a qualsevol entorn territorial en el que s’intenti la seva implementació.

Transition Towns suposa l’inici d’una nova societat centrada en les persones i no en els diners

De la mateixa forma que segles enrere la revolució industrial, va suposar la base estructural sòlida d’una societat regida per les lleis del mercat, avui dia, novament en el Regne Unit, l’any 2005 neix un nou projecte innovador i creatiu. Transition Towns suposa l’inici d’una nova societat centrada en les persones i no en els diners, com una alternativa, un canvi de paradigma de l’actual societat desballestada que genera més problemes que solucions.

La transcendència d’aquest naixement és fonamental, sobretot en el cas de Catalunya, compromesa en la realització d’una transició històrica que aspira a la creació d’un nou ecosistema cultural autosuficient, amb un projecte de societat com el defensat per Transition Towns, engrescador, il·lusionant i creïble que des del moviment sènior, després d’una amplia recerca i una anàlisi sistèmica plenament debatuda, clarament hi donem suport, amb la seva adequació a l’entorn de Catalunya, batejada amb el nom d’Autosuficiència Territorial.

Els països que no pugin al tren de l’Autosuficiència Territorial es quedaran segurament endarrerits en el seu progrés econòmic i social, incapaços d’evolucionar positivament. Cal tenir-ho en compte!

Josep Aracil és President del Consell Sènior de Premià i d’Eurosenior 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑