Fer | Tribuna

Els camins cap a un ordre mundial més just, a debat

Josep Oriol Jorba>>Els passats dies 27 i 28 de febrer a Barcelona es van celebrar dos seminaris, concretament al Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, del carrer Roger de Llúria,13; i al Col·legi Casp-Sagrat Cor de Jesús, del carrer Casp, 25, respectivament; per a tractar qüestions relacionades amb els models econòmics i socials. Van ser convocats per les següents entitats: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, Centre d’Estudis Econòmics i Socials, Càritas, Delegació de Pastoral Social i pel Seminari de Doctrina Social de l’Església de la Facultat de Teologia de Catalunya.

En aquesta sisena edició “Per un ordre mundial més just”, les entitats convocants van voler reflexionar sobre quins han de ser els grans canvis que cal introduir amb urgència en l’actual model econòmic i talment si és possible un nou model. Es varen examinar diferents fórmules i propostes econòmiques que ja estan demostrant que hi ha alternatives viables com per exemple: el cooperativisme, l’economia social i solidària, les finances ètiques i l’economia del bé comú.

Davant l’actual desordre econòmic i financer, evidenciat com mai per la crisi, les entitats convocants reclamen i proposen vies perquè es pugui produir un canvi de rumb cap a un nou model social i econòmic.  La posició dels participants en les ponències i les entitats per extensió, defensen que cal repensar radicalment el capitalisme del món actual. Les finances i l’economia han de ser reorientades cap a la finalitat de promoure la dignitat i el benestar de les persones. D’aquesta manera, es fa necessari un nou i sòlid ordre jurídic internacional en matèria econòmica i financera, que estigui tutel·lat per autoritats polítiques mundials, que asseguri que el funcionament de l’economia serveixi realment al bé comú; és a dir, al desenvolupament humà integral de totes les persones sense excepció. Un nou ordre que asseguri la primacia de l’ètica social i política per damunt de l’economia.

 

UNA ECONOMIA ALTERNATIVA

Dins el programa del primer dia, del dijous 27, un cop feta la inauguració, la primera ponència va anar a càrrec d’Alfred Pastor, doctor en Economia, qui va tractar sobre: ”Economia civil: una fórmula alternativa de l’economia de mercat”. La segona, després d’una petita pausa, va ser impartida per Joan Rigol, doctor en Teologia i expresident del Parlament de Catalunya, sota el títol: “Per una economia amb rostre humà. Nous valors i nous plantejaments”.

Pel què fa al segon dia, el divendres 28, el seminari va variar la tipologia comunicativa passant a la Taula Rodona sota el títol: “Alternatives econòmiques”. Hi intervingueren per ordre d’exposició: Mercè Carreras Solanas, Coordinadora d’Economia del Bé Comú a la Universitat de Barcelona; Jordi Ibáñez, director de l’oficina de FIARE –Banca Ètica de Barcelona– i  Jordi Garcia, cooperativista, membre de la Xarxa Economia Solidària. Tot seguit i també després d’una pausa es va passar a la darrera ponència del Seminari, una exposició del Toni Comín, filòsof i polític, membre de l’equip de Cristianisme i Justícia; la seva ponència versava sobre: “És possible un nou model econòmic?”.

A part dels ponents hi participaren també cares conegudes com l’economista i president de Justícia i Pau,  Arcadi OliveresIgnasi Farreres, exconseller i director de CEES; Ramon Xifré, membre del Grupesc-CEES; Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau i Llorenç Puig, director de Cristianisme i Justícia.

Van ser dos dies realment profitosos on la pluja d’idees –brainstorming– i de propostes van brillar de manera excel·lent.

Ara, com diu l’antropòleg Manuel Delgado, qui té l’última paraula és el carrer.

 

LLIBRES PER AMPLIAR EL TEMA

Tot seguit, un breu suggeriment bibliogràfic referenciat de manera reduïda.Momés indiquem el nom de l’obra i l’autor:

  • BECK, Ulrich, La  societat del risc.
  • FONTANA, Josep, El futuro es un país extraño.
  • KÜNG, Hans, Ètica mundial per a l’economia i la política.
  • MARX, Karl, El Capital.
  • RAVENTÓS, Francesc, Un futur incert.
  • VELASCO, Roberto, Las cloacas de la economia.
  • WEBER, Max, Etica protestante y el espíritu del capitalisme.
  • ZAMAGNI, Stefan, Por una economia del bien comun.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑