Fer | Secció Bertolt Brecht

Àlex Acero i Xerta: “Maresme Marítim i el projecte del turisme pesquer són el tret de sortida d’un canvi d’actitud”

Redacció LA CLAU>>Àlex Acero i Xerta, regidor de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament d’Arenys de Mar (El Maresme), és diplomat en direcció Comercial i Màrqueting, amb 35 anys d’experiència comercial en el sector privat. Actualment és empresari del sector TIC i també regidor de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament d’Arenys de Mar (Bloc Municipal), membre de l’equip directiu de l’Associació Maresme Marítim en representació de l’Ajuntament. Ha estat també president de la Unió de Botiguers i Comerciants d’Arenys de Mar. En aquesta entrevista ens explica la voluntat de projecció del litoral d’una comarca que hi està abocada.

Els turistes podran anar damunt d’un vaixell de pesca i veure en directe com és l’activitat quotidiana dels pescadors

En què consisteix la nova activitat del Pesca-Turisme del projecte MarésMés?

Consisteix en un conjunt d’activitats turístiques relacionades amb el mar i la pesca. De la mateixa manera que el turisme rural va posar en valor l’activitat dels pagesos, alhora que va ser una font complementària d’ingressos, el turisme pesquer vol recórrer el mateix camí. Els turistes podran (si el temps acompanya) anar damunt d’un vaixell de pesca i veure en directe com és l’activitat quotidiana dels pescadors. De tornada podran gaudir de la subhasta del peix, la sala d’exposicions de les arts de la pesca i com no podia ser d’una altra manera, de la degustació gastronòmica. Els visitants podran també participar en altres activitats lúdiques com immersions subaquàtiques, esport de vela, caiacs, etc.

L’Associació Maresme Marítim, n’és la impulsora?

En efecte l’Associació Maresme Marítim és la impulsora d’aquest i d’altres projectes per fer del sector marítim i nàutic un mar d’oportunitats pel creixement econòmic. La formen: l’Ajuntament d’Arenys de Mar; l’Ajuntament de Mataró: Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM); l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres;  Club Nàutic El Balís; Consell Comarcal del Maresme; Consorci Port de Mataró; Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme; Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) i Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme.

Com es vincula, en concret, a Arenys de Mar?

L’Ajuntament d’Arenys de Mar és soci fundador de l’Associació i lidera el projecte del pesca-turisme en l’àmbit comarcal, com altres socis ho fan amb altres projectes. Un treball en equip per dinamitzar l’economia de la comarca.

Dins la línia de promocionar i desestacionalitzar l’activitat turística i d’oci relacionada amb el mar a la comarca i en concret a Arenys de Mar, quines activitats es volen fer?

Són totes activitats relacionades amb el medi marí i per tant, subjectes al clima, això fa que en determinades condicions algunes es puguin realitzar tot l’any, però amb més intensitat durant l’estiu, coincidint amb el període vacacional i el bon temps. Les activitats subaquàtiques, per exemple, amb l’equipació apropiada es poden dur a terme en qualsevol estació de l’any. La subhasta es pot visitar també en qualsevol moment i pujar a l’embarcació i compartir uns moments amb els pescadors també es pot fer de forma no estacional. Tenim el propòsit d’anar incorporant altres activitats d’oci i coneixement del medi marí que es puguin dur a terme sense el condicionant del temps.

Un altre àmbit de treball són els nous perfils professionals per crear i consolidar ocupació. Com s’ho plantegen? I el paper de la formació vinculada al mar i a la nàutica en aquest camp, quin serà?

Entrem en un altre àmbit diferent del turístic, però amb excel·lents expectatives laborals. L’Associació Maresme Marítim ha detectat una demanda no coberta de professionals en logística i negocis marítims. És un sector en creixement, poc afectat per la crisi i manquen persones amb aquesta formació específica. El Tecno-Campus de Mataró inicia un grau en aquesta disciplina el proper curs.

Una altra proposta és l’Observatori Àmbit Marítim del Maresme. En què consistirà?

Com el seu nom indica, en detectar oportunitats per dinamitzar aquests important sector de la nostra comarca.

Quin paper juga la gastronomia en tot el projecte?

Actualment el consum de peix a tot l’Estat s’ha incrementat, però també la dependència exterior, ja que importem el 70% del peix que mengem. És una paradoxa que en un territori amb la nostra tradició pesquera i alimentària, tinguem aquesta situació. S’ha de revertir, posant de nou en valor l’activitat dels professionals del mar i donant a conèixer l’enorme diversitat d’espècies que es capturen en les nostres costes.

El Maresme té una varietat rica de peixos, però es coneix poc. Què es vol fer en aquest sentit?

Les activitats relacionades amb el turisme pesquer i la gastronomia són una gran ajuda, per descomptat, han d’anar acompanyades amb campanyes de difusió al comerç i als mercats municipals.

I en el conjunt de l’àmbit pedagògic i divulgatiu, quina línia seguiran?

Ja existeix una tradició d’acostar les escoles al mar, mitjançant visites i activitats. La sala d’exposicions de les arts de la pesca ajudarà a reforçar aquesta acció pedagògica i especialment en el material audiovisual creat a aquest efecte s’explica de forma molt entenedora aquestes arts.

Amb les entitats del territori relacionades amb el mar, quins projectes concrets tenen?

Es treballa amb molt d’esforç i moltes dificultats en el projecte per crear un Centre d’Excel·lència en aqüicultura (piscifactories). L’increment de consum de peix és a escala mundial i la producció per captura té limitacions importants, no és sostenible mediambientalment sobreexplotar els caladors, per tant, el cultiu de peixos és una alternativa amb enormes expectatives. És molt important la recerca en tècniques per a l’alimentació i la salut dels peixos en “captivitat”. Aquest és el paper d’un Centre d’Excel·lència.

Maresme Marítim i el projecte del turisme pesquer són el tret de sortida d’un canvi d’actitud de tota la comarca i Arenys en particular

Ara mateix, el sector marítim al Maresme, a Arenys de Mar, és una bona aposta econòmica?

És un sector amb enorme potencial, sovint hem viscut d’esquenes al mar i no podíem continuar per aquest camí. Maresme Marítim i el projecte del turisme pesquer són el tret de sortida d’un canvi d’actitud de tota la comarca i Arenys en particular. La recuperació de l’activitat econòmica passa indefectiblement pel sector marítim.

Publicat a: www.laclaudigital.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑