Ser | Tribuna

Una fira única a Catalunya centrada en el patrimoni iberoromà

Arrenca la XVIII Fira Iberoromana de Cabrera de Mar

Sílvia Tarragó>>El municipi maresmenc arriba a la 18ena edició de la seva Fira Iberoromana i es converteix en el nucli del V Festival Laietania que compta, a més, amb la participació de Mataró, Badalona, Argentona, Arenys de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt i Premià de Mar.

El Festival Laietania està  considerat un festival de divulgació històrica de referència al país.

El passat romà i iber del Maresme és a punt de cobrar vida en diverses poblacions, gràcies al Festival Laietania que enguany arriba a la seva cinquena edició. Les activitats arrenquen aquest divendres, 29 de maig, i es perllongaran fins als proper 21 juny amb una sèrie d’activitats destinades a donar a conèixer als visitants el llegat dels antics pobladors de la zona. Aquest esdeveniment, considerat un festival de divulgació històrica de referència al país, compta amb el suport del Consorci de Turisme del Maresme i la Diputació de Barcelona i vol ser una mostra del procés de romanització que va significar la fusió de la nostra cultura ibera amb la romana.

Cartell-Fira-IberoRomana-147x210mmEl nucli del Festival Laietania es focalitza en Cabrera de Mar que acull, del 29 al 31 de maig, la seva XVIII Fira Iberoromana. El municipi destaca pel seu extens patrimoni arqueològic, especialment remarcable pel que fa als períodes ibèric i romà. Sense anar més lluny, a la muntanya on s’aixeca el castell de Burriac hi ha el poblat ibèric més extens de la Laietània, el qual encara resta desconegut en la seva major part. Aquest poblat va conviure en la seva darrera etapa amb un assentament urbà promogut per l’estat romà i situat a la plana, sota el nucli de població actual. Aquest nucli, anomenat Ilturo, ha servit per comprendre el procés de romanització de la Laietània i es considera que l’abandó d’aquesta urbs respon a la implantació de les noves ciutats de Baetulo i Iluro.

Cabrera de Mar destaca pel seu extens patrimoni arqueològic, especialment remarcable pel que fa als períodes ibèric i romà.

83b700520ad97d6440181ec00a8ba384.cmsEls diversos closos arqueològics de Ca l’Arnau-Can Mateu, Can Benet i Can Rodon de l’Hort mostren avui dia part de la superfície construïda d’Ilturo. Aquests jaciments seran, precisament, el marc on es realitzaran visites teatralitzades per evocar el seu antic esplendor. A banda d’això, es farà una mostra de projeccions en 3D de la ciutat d’Ilturo, una exposició sobre l’arquelologia de Cabrera, la representació d’un jardí romà, esmorzars amb història a càrrec d’especialistes, demostracions d’oficis iberoromans, un mercat d’artesans, xerrades, tallers i presentacions, entre moltes altres activitats.

Podeu consultar el programa del Festival Laietania i de la Fira Iberoromana en aquest enlaç: Programa Fira Iberoromana i Festival Laietania

Fotos: Ajuntament de Cabrera de Mar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑