Secció Bertolt Brecht | Entrevista

Som Energia: “Sense les energies naturals no tindrem futur a la Terra”

Un acte de Som Energia // somenergia.coop

Albert Calls >> La cooperativa Som Energia va néixer el 2010 a Girona i actualment està desplegada a diversos indrets de l’estat. No té ànim de lucre i reuneix a milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar plegats per assolir-ne un de plenament renovable. Ja són uns 7.000 socis que aposten per aquest nou model energètic que té com a paradigma l’estalvi, l’eficiència i les energies verdes. Som Energia estat catalogada com a comercialitzadora verda (100% renovable) per la Comissió Nacional d’Energia. Actualment, unes 5.000 llar estan connectades a la “bona energia” –tal com ells la defineixen­­– que els proporcionen.

 –Quins són els objectius de Som energia?

Volem canviar el model energètic actual basat en combustibles fòssils destructors del medi ambient per un model on les energies siguin 100% renovables. Ho estem fent amb la posada en marxa, fa més de tres anys, de la cooperativa Som energia, que està participada actualment per prop de 7.000 socis i sòcies. I sent la comercialitzadora, en aquests moments, de més de 4.600 llars amb energia 100% renovable.

 –I en concret del grup local al Maresme?

Som sòcies i socis cooperativistes dels diferents pobles i viles de la comarca que a nivell voluntari ens impliquem per difondre què és i què vol la cooperativa. Estem organitzats en quatre comissions de treball que inclouen coordinació interna, difusió de la cooperativa, formació i projectes. Fem assemblees mensuals on programem activitats que serveixin per a aquestes finalitats, com ara xerrades, presència a Fires, tallers, etc.

 –Per quantes persones està integrat el grup maresmenc i principalment de quines poblacions són?

A les assemblees assistim de 20 a 25 persones d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Caldes d’Estrac, Canet, Mataró, Santa Susanna i Vilassar de Mar. I a la comarca som actualment 270 sòcies i socis cooperativistes.

 –Les renovables són necessàriament el futur? Cal que la societat faci una major pedagogia per donar-les a conèixer?

Podríem dir que sense l’energia que procedeixi del sol, o  el vent, o de la biomassa, o del calor de l’interior de la Terra… no tindrem futur a la Terra. Sumar l’experiència cooperativista del nostre país –participació directa en les decisions, economia social– amb el repte de no dependre de combustibles fòssils i ampliar la cultura de l’estalvi i l’eficiència, pensem que és el camí més intel·ligent.

 –Diferències entre l’energia ‘normal’ i la proposta de Som energia? Per què l’anomenen ‘bona energia’?

Dir “energia normal” és parlar de les que consumim majoritàriament actualment, que procedeixen de fons finites o bé que malmeten la biodiversitat –és el cas de la hidràulica– i acceleren el canvi climàtic –que la combustió produeix gasos d’efecte hivernacle–, o les que poden generar grans catàstrofes com ara les nuclears. Totes tenen un cost per al planeta.

Diem “bona energia” a la que posem en circulació amb una producció respectuosa, distribuïda amb un enfocament a la comunitat, que promou llocs de treball localitzats i contribueix a la creació d’una economia veritablement sostenible. I un altre aspecte seria que produint energia de forma renovable, bona energia, deixem d’incentivar una de les despeses públiques més elevades del govern estatal que és la compra de petroli i gas i contribuïm a evitar tensions sociopolítiques lligades a la necessitat de consum energètic.

 –L’energia és un bon negoci per als subministradors tradicionals?

El mercat energètic (producció, transport, distribució, comercialització) és lliure en la part de producció i de comercialització. Les subministradores estan fent una política molt agressiva per captar clients als quals facturar tant l’electricitat com el gas. A banda d’aspectes que tenen a veure amb les polítiques energètiques que els governs estatals n’han fet i que han afavorit a les subministradores, com ara que els han mantingut la concessió en exclusiva de la distribució, una de les fórmules que tenen per obtenir més guanys és fer que l’usuari contracti més potència de la que necessita. També les lectures estimades que en fan els hi produeixen guanys.

Tant en una qüestió com en l’altra, Som Energia assessora sobre la potència a contractar i factura la lectura real que la distribuïdora comunica cada dos mesos.

 –La implicació de la societat civil en la gestió energètica, com fan vostès, es planteja com una manera de transformar la societat?

Així és. Quan dónes el pas cap a la cooperativa és una acció que se suma al camí que t’ha portat a plantejar-te i a prendre decisions sobre temes quotidians. Com em moc per la meva ciutat? Quins electrodomèstic tenir a casa? Faig aquest viatge?… He pres decisions sobre l’energia que consumeixo en base a què vull que la meva petjada energètica a la Terra sigui la mínima possible. Però també vull que l’energia que consumeixo sigui obtinguda de forma sostenible. Aquestes decisions personals empenyen cap a una transformació social.

 –Estem en un moment de crisi i de canvi. El nou paradigma passa per l’energia… però també per altres aspectes de la societat?

Els canvis que necessitem tenen a veure amb l’economia sostenible. Aquella economia que evita l’explotació en el sentit ambiental, social i econòmic. Aquella que es desenvolupa amb participació de la ciutadania, on la paritat és un valor que ajuda a prendre decisions amb pluralitat. Una economia localitzada on els llocs de treball estiguin fitxats al territori amb activitats econòmiques que donin benestar a les persones. L’experiència cooperativista i l’experiència de producció d’energies renovables és un camí segur.

-Com valoren el grau cooperatiu de la gent dins Som energia?

Som una cooperativa creada fa poc i integrada per ciutadans i ciutadanes que apostem per l’economia social i en concret per consumir energies renovables. És per això que el grau d’implicació, a través dels grups de treball i els grups locals, és alt i sempre de forma voluntària. Estem en un procés de creixement continu en els últim mesos amb la incorporació d’una mitjana setmanal de 230 cooperativistes. I volem, i necessitem, ser més gent en aquest compromís, amb més o menys implicació en la cooperativa, de canvi de cultura energètica. Quants més siguem, més projectes d’energies renovables podrem portar a terme i més força tindrem com a cooperativa.

 –Com es pot contactar amb vostès i quin tipus de col·laboracions són possibles?

Al web somenergia.coop trobareu tota la informació. Allà també ens trobareu a nosaltres, el grup del Maresme, i també a l’adreça maresme@somenergia.coop. La implicació a la cooperativa es pot fer a diferents nivells; des de fer-te soci amb una aportació de capital de 100€, quantitat que es retorna si es marxa de la cooperativa; contractar l’electricitat a Som Energia si ets soci o bé a través un soci o sòcia; fent inversió finançant projectes que la cooperativa porta a terme, com també, amb la participació activa aportant coneixement i experiència a través de les comissions de treball, els grups locals o a http://plataforma.somenergia.coop.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑