Els films essencials | Ser

PSICOLOGIA I CINEMA (II) ‘Los chicos del coro’

Josep Oriol Jorba>>

II. LOS CHICOS DEL CORO  (Les choristes)

Fitxa filmogràfica

Direcció:Christophe Barratier.

Guió: Christophe Barratier.

Adaptació i diàlegs: Philippe Lopes-Curval.

Producció:Jacques Perrin, Arthur Cohn, Nicolás Mauvernay.

Fotografia: Carlo Varini.

Musica: Bruno Coulais.

Color 35mm.

Duració: 1hora 35 minuts.

País: França-Suïssa.

Any de la realització: 2004.

Protagonistes: Gerard Jugnot, François Berleand, Kad Merad, Jean-Paul Bonnaire, Marie Bunel, Paul Charieras, Philippe du Janerand, Simon Fargeot.

Sinopsi

L’any 1949, Clément Mathieu, professor de música a l’atur, comença a treballar com a vigilant en un internat de reeducació de menors (acabada la Segona Guerra Mundial, aquests centres van proliferar moltíssim com a conseqüència de l’elevat índex d’orfes que va deixar la cruel i terrible gran guerra; es tractava dels comunament anomenats, de manera injustificada i errònia, correccionals). El sistema educatiu que imperava era el que aplicava el seu director, el senyor Rachin, basat en mètodes repressius sota la premissa: acció-reacció. Aquesta manera de procedir no va tenir els fruits esperats ja que no aconseguia mantenir l’autoritat, sobretot vers els alumnes amb més caràcter. El propi Clément Mathieu es trobava incòmode amb els mètodes de Rachin,sobretot a mesura que va anar coneixent als interns; quanta més compassió sentia cap als nois, més es rebel·lava contra el sistema. Amb l’objectiu d’anar-se apropant cada vegada més amb els interns, va adonar-se de què la música conformava l’instrument idoni per a tal fi, de manera que es marca com a prioritat involucrar i familiaritzar el conjunt dels nois amb la màgia del cant.

La vida dels nois es va anar transformant favorablement i el sistema va haver d’admetre que no hi havien nois difícils sinó mètodes equivocats.

L’autor

Christophe Barratier, guitarrista de formació clàssica, va començar a treballar, l’any 1991, per a Jacques Perrin a la Galatée Films i des de llavors l’ha seguit en altres films com Les enfants de Lumière, Microcosmos, Himàlaia l’enfance d’un chef, i Nómadas del viento. L’any 2001va dirigir la seva pròpia pel·lícula, un curtmetratge basat en la novel·la de Maupassant, Les tombades, seleccionada pel Festival de Clermont-Ferrand. Les Choristes, escrita juntament amb Philippe Lopes-Curval, va ser el seu primer llargmetratge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑