Viure | Secció Bertolt Brecht

Oriol Bassa: “La didàctica mediambiental és absolutament necessària”

Oriol Bassa al Sequoia National Park (Califòrnia. EUA). Octubre de 2012

Albert Calls>> Oriol Bassa i Vila és impulsor de l’entitat de medi ambient NATURA, que arriba, aquest 2014 als 25 anys de trajectòria. L’entitat ha desenvolupat des del Baix Maresme accions de defensa i de divulgació molt àmplies. En plena celebració del seu primer quart de segle, analitzem amb ell quins són els seus orígens i reptes.

Els objectius de Natura són la preservació de la natura, l’educació i sensibilització ambiental i la difusió i promoció de la cultura i el patrimoni català

Per què va néixer l’entitat i amb quins objectius?

Natura va néixer el 1989 a Argentona, de la mà de Felip Castells i jo mateix. Els seus orígens estan en una altra associació, l’Oreneta, dedicada bàsicament al món dels minerals. Els objectius de Natura són la preservació de la natura, l’educació i sensibilització ambiental i la difusió i promoció de la cultura i el patrimoni català.

Al llarg dels anys, quins han estat els eixos d’activitats que han impulsat?

En aquests 25 anys hem fet més de 400 activitats on hi han participat més de 10.000 persones. Les més nombroses, les manifestacions en defensa de can Puig i Cadafalch, el tancament de la Pedrera de la Feu i les mostres de bolets, que enguany arribaran a la seva XIX edició. Tot i no ser massius, hem aconseguit aquest èxit de participació per ser capaços de compaginar les activitats reivindicatives i lúdico-didàctiques. I perquè tenim al darrera un bon equip d’homes i dones que donen suport, gent diversa amb uns interessos comuns.

A quins tipus de persones s’adrecen? Quanta gent estaria en l’àmbit organitzatiu de la seva associació?

Tenim prop de 70 socis i unes 250 persones que segueixen habitualment les activitats de Natura. A més, tenim acords de col·laboració amb d’altres associacions, amb les quals compartim espai i interessos, com el Centre d’Estudis Argentonins, o les Agrupacions de Defensa Forestal, els quals ens permeten arribar a més persones i ser més efectius. 

De la feina de llibres i guies publicats què en destacaria? Quin fons n’ha quedat?

Hem editat 17 guies de natura, historia i paisatge del Maresme, descobrint territoris tan emblemàtics com el Montnegre, la Tordera, el Corredor o Sant Mateu, entre d’altres. Dels que n’estem més contents d’haver fet, el ‘Coneguem el Corredor’, premi Pau Vila de l’ICE de la Universitat de Barcelona, i el ‘Descobrim Mata i les Cinc Sènies’, que ha contribuït a descobrir als mataronins i maresmencs aquest espai agrícola i natural.

I d’excursions, sortides, tallers i cursos?

Un dels èxits de Natura ha estat combinar les activitats reivindicatives amb les lúdiques i didàctiques. Així, durant l’any realitzem un seguit d’activitats  d’educació ambiental i difusió del medi, com tallers d’orientació, identificació d’arbres, jardineria de petit format… o bé de descoberta de plantes medicinals i aromàtiques, licors tradicionals del Maresme, entre d’altres. Pels nostres associats i amics, també fem sortides d’un dia, de caps de setmana, o bé de més d’una setmana, Així hem anat a Euskadi, Soria, la Camarga, Eslovènia, Costa Rica o els Estats Units, per exemple, descobrint aquests territoris a través dels seus parcs naturals, dels paisatges i la seva història. I sense deixar-nos la tradicional trobada dels Amics del Castell de Burriac, cada segon cap de setmana de juny, que fem amb Yuuussa i la Fundació Burriac.

‘Descobrim Argentona al 1714’. Setembre 2013. Foto: Pep Padrós.

També han hagut de fer actes reivindicatius i de denúncia. Quins han estat els principals?

Des dels de caràcter mediambiental, com la nostra oposició a l’ampliació de l’autopista del Maresme, la preservació de l’espai agrícola de les Cinc Sènies o el marge esquerre de la riera d’Argentona, al tancament de la pedrera de la Feu, fins a aconseguir salvar patrimoni arquitectònic, com can Puig i Cadafalch d’Argentona.

“La ciutadania està molt més sensibilitzada, però els que volen desfer el medi són més i actuen més ràpid i amb més recursos”

El medi ambient fa 25 anys era molt més difícil de defensar? Es nota el pas endavant que s’ha fet en aquest període de temps?

Sí i no. Avui dia la ciutadania està molt més sensibilitzada en defensar la seva qualitat de vida i el patrimoni comú. I nosaltres tenim més experiència, més capacitats i som més a Natura. Però avui dia els que volen desfer el medi, també son més, i actuen més ràpid i amb més recursos.

La didàctica mediambiental encara és molt necessària? Què es pot fer? Què hi aporten vostès?

És absolutament necessària, i no només com un bolet de tardor, sinó de forma contínua i periòdica. Això, a Catalunya, no és molt habitual, però quan es fa, funciona. Imaginem-nos, sinó, la campanya “Envàs on vas”, que després de 2 anys ara és tan comuna entre els nostres conciutadans, especialment pels més petits. Nosaltres hi aportem dos valors; per una banda, la continuïtat de les nostres campanyes, i per l’altra, el caràcter de proximitat als maresmencs i vallesans de les nostres activitats. Així, parlem de la defensa d’espais i llocs propers, a l’abast de la mà, que dia a dia podem comprovar que passa si aquest territori o aquest edifici es preserva, o en canvi desapareix.  Un caràcter local, que som capaços de complementar amb les experiències de les nostres sortides i viatges.

Viatge a Occitània. 2013

Projectes de futur en la cruïlla del quart de segle?

Compatibilitzar el desenvolupament amb l’equilibri social i territorial i la sostenibilitat. Només tindrem futur si fem les coses així. I sense desatendre el dia a dia de defensa del medi, el patrimoni i el país.

Grans temes mediambientals pendents a la comarca…

L’ampliació de l’autopista del Maresme –aturada, però amb risc de tornar a activar-se en un futur–, l’ordenació territorial supramunicipal, la protecció de les platges, les costes i les rieres, o bé entendre i reinterpretar la manera de gestionar els parcs naturals des de criteris més sostenibles i a la vegada amb més sentit comú.

Entrevista publicada a La Clau. www.laclaudigital.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑