Saber | Reportatge

‘Muret 1213 – Càtars!!!’, una història que cal no oblidar

Sílvia Tarragó Castrillón>>La companyia Cor País Meu va portar, el passat dimarts 10 de setembre, a l’envelat municipal de Cabrera de Mar el seu espectacle de teatre musical ‘Muret 1213-Càtars!!!’. Una original proposta de teatre escènic que recorda un dels episodis més dramàtics i cabdals de la història occitana i catalana.

L’actuació va començar amb la representació de l’arribada a la plaça d’un poble d’un grup de joglars i trobadors per escenificar la Croada, que va tenir lloc al segle XII, contra els càtars de Llenguadoc i la batalla de Muret en la qual el rei Pere I de Catalunya va perdre la vida. La interpretació de la suite “No trencaràs el son dels càtars”, de Jaume Arnella i Marcel Casellas, i d’un repertori de música occitana antiga, popular i tradicional, van donar inici a una narració històrica en clau satírica que explica els esdeveniments que van dur al genocidi de tot un poble i a l’anorreament de la llengua d’Oc, una de les més importants de l’Europa medieval, així com de la seva riquíssima cultura.

Els actors, amb un vestuari i una escenografia volgudament senzills per evocar l’estètica de l’època, van saber recrear els fets i donar vida als personatges que van intervenir en el conflicte que va donar com a resultat l’expansió de França a costa de la destrucció de la cultura occitana. En l’hora i escaig que va durar la representació, el públic va poder retrocedir vuit-cents anys  i sentir el mateix que devien sentir els vilatans dels poblets medievals cada cop que una companyia de joglars els visitava.

Cor País Meu va néixer a finals del 2009 com a formació polifònica hereva del Cor de l’aula de Música Tradicional i Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La formació basa el seu treball en el repertori tradicional i popular català i en el repertori de la Mediterrània occidental, tractat amb els procediments més habituals i espontanis del cant a veus. En els seus dotze anys de trajectòria, el Cor ha realitzat nombroses actuacions i concerts arreu del territori català, en terres occitanes i a l’illa de Sardenya. L’any 2010 va presentar el seu primer muntatge escènic, ‘Exili’, que va obtenir un èxit remarcable en la vintena llarga de representacions que va fer per Catalunya durant els dos anys següents.

‘Muret 1213 – càtars!!!’ està dirigit per Ramon Manent i Quim Lecina que han sabut unir actuació i música d’una manera molt fluïda. Les cançons occitanes, els cants populars i tradicionals combinen perfectament amb els diàlegs, la qual cosa afavoreix que els espectadors connectin amb l’època que representa. El resultat és una obra que, sense caure en la sensibleria, mostra com el millor dels éssers humans pot sucumbir davant la pitjor faceta de l’ambició humana.

Fotos: Cor País Meu.

Sílvia Tarragó i Castrillón és periodista, escriptora i va ser  llibretera durant 14 anys. És autora del la novel·la “La veu del roure”, guardonada amb el premi de narrativa juvenil de la Vall d’Uixó 2008, i del llibre de relats ‘Ciutats de l’impossible’. En el gènere poètic va guanyar la XIIIa Mostra Literària del Maresme i el Primer Premi de Poesia Alella a Maria Oleart amb el recull ‘La vida vençuda’. També és autora del poemari ‘Rails escapçats”. Recentment s’ha estrenat en el camp de la narrativa juvenil amb la sèrie ‘Top Fairies’ que publica l’editorial Edebé aquest novembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑