Els films essencials | Reportatge

La sorpresa amagada a “The invitation” la converteix en millor pel·lícula del Festival de Sitges’2015

'The invitation'

Joan Millaret Valls/AMIC>>Cal valorar amb bona nota una 48 edició del Festival de Sitges, que ens ha sorprès gratament per la qualitat dels films presentats en una maratoniana competició conformada per 36 títols. Finalment, el jurat oficial ha atorgar la màxima distinció al film The invitation de Karyn Kussana, el qual parteix d’un episodi de període de dol per la mort d’un fill per donar-li una bona rebregada al cap del temps, al reunir-se en una celebració els personatges directament afectats amb acompanyats i amics.

El film s’endinsa en una trama d’intriga i misteri a través dels equívocs i sospites d’un pare que encara no ha superat el trauma de la mort del fill i, com un paranoic, creu trobar-se en una ratonera en què la seva ex-dona i coneguts fan gala de comportaments estranys propis d’una secta alienant. La festa, que en aparença vol certificar l’extinció i superació del dolor per la tràgica mort d’un fill, prendrà un caire absolutament inesperat i esbojarrat, amb un cop d’efecte final absolutament antològic.

Altres guardons

Cal destacar els dos guardons obtinguts per ‘The final girls’ de Todd Straus-Sculson. Aquest brillant, divertit i juganer film metacinematogràfic que ret homenatge als films slasher dels vuitanta

Entre els films premiats cal destacar els dos guardons obtinguts per The final girls de Todd Straus-Sculson. Aquest brillant, divertit i juganer film metacinematogràfic que ret homenatge als films slasher dels vuitanta, amb uns adolescents que es colen en un film d’aquestes característiques i es veuen abocats i arrossegats en una indeturable narració en abisme, va obtenir el Premi al millor guió i Premi Especial del Jurat.

'Bone Tomahawk'

‘Bone Tomahawk’

Una altre cinta triomfadora ha estat  l’atípic i consistent western de frontera Bone Tomahawk del debutant Craig Zhaler, en què un petit grup surt a la recerca i rescat d’uns companys segrestats per uns indígenes primitius que habiten encara en les cavernes en una zona inexplorada. Aquesta intel·ligent i sòlida  variació de gènere creuada amb el terror atàvic ha estat mereixedora del Premi a la Millor Direcció i el Premi José Luis Guarner, atorgat pel Jurat de la Crítica.

Altres pel·lícules premiades han estat el convincent thriller amb visitant molest The gift amb el Premi al Millor Actor per Joel Edgerton, director ell mateix del film; la desbordant i cabalosa comèdia El nuevo nuevo testamento del belga Jaco Van Dormael amb el Premi a la Millor Actriu per la nena protagonista Pili Grogne, que interpreta la filla de Déu.

the SURVIVALIST

‘The suvivalist’

Entre les guardonades convé subratllar el sintètic film de supervivència en un món postapocalíptic The survivalist del debutant Stephen Fingleton, reconegut amb el Premi Citizan Kane al millor director novell, concedit pel Jurat de la Crítica. Un esplèndid film que vira fins a l’abstracció, dotat  d’una narració el·líptica que esquiva els efectismes i excessos propis del gènere, pràcticament sense diàlegs i amb absència de música.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑