Els films essencials | Viure

LA SAL DE LA TIERRA (The salt of the Earth)

Josep Oriol Jorba>>

Fitxa tècnica i artística
Direcció: Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado.
Guió: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado i David Rosier.
Productor: David Rosier.
Producció: Decia Films amb el suport de Maison.Européenne.de la photographie, Région ÎIe-de France, Secretaria d’Estat de Cultura de Mines Gerais i Secretaria d’Estat de Cultura Do Espiritu Santo.
Fotografia: Hugo Barbier i Juliano Ribeiro Salgado.
Muntatge: MaximeGoedicke i Rob Myers.
Musica: Laurent.Petitgand.
So: Dolby Digital.
Duració: 110 minuts.
País: França.
Any de la realització: 2014.
Intervenen: Sebastiao Salgado, Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders, Hugo Barbier, Jacques Barthelemy, Lélia.Wanick Salgado.
V.O. francès, portuguès i anglès.

 maxresdefault

Es tracta d’un film que, més enllà del valor documental, esdevé una obra captivadora que transmet una autèntica lliçó moral i d’humanitat, a través de les imatges captades pel protagonista del documental

Nota preliminar

Amb aquest mateix títol l’Herbert J. Biberman l’any 1954 va dirigir un film basat en un fet real ocorregut l’any 1951 a la mina de zinc, Empire Zinc Company, localitzada a Bayard, Nou Mèxic. Es tractava de posar a l’abast de l’opinió  publica la discriminació que patien els obrers d’origen mexicà al rebre sous inferiors respecte als obrers d’origen anglosaxó, per a fer el mateix treball. La pel·lícula també posava de manifest el fet pioner de l’emancipació de la dona a través del seu paper rellevant en les vagues i protestes.

Si amb la visualització de La Sal de la Tierra de H. J. Biberman ja no et quedaves indiferent ni immòbil, amb el film documental del mateix nom de Wim Wenders i de Juliano Ribeiro Salgado realment t’entraran ganes de sortir al carrer per a lluitar per la justícia social i per a la preservació de la natura, en definitiva pel nostre món i pel futur dels nostres fills.

134269

Sobre el protagonista

Sebastian Salgado (Aimorés, Minas Gerais, 8 de febrer de 1944), és un fotògraf compromès amb les qüestions socials dins de la tradició fotogràfica sociodocumental.  Membre de l’Agència Magnum, ha estat guanyador de diversos premis entre els que ressalten:  World Press Photo, 1984, 1988 i 1991;  Hasselblad 1989; Príncep d’Astúries de les Arts, 1998 i va ser  representant especial d’UNICEF el 2001. També és membre d’honor de la Acadèmia de les Arts i les Ciències dels Estats Units.

Va treballar a l’administració de l’OIC (Organització Internacional del Café), però l’any 1973 va abandonar la seva carrera per a dedicar se a la fotografia, un camp al que hi arriba com autodidacte.

L’any 1994 constitueix la seva pròpia agencia, Amazonas Images, a París, per a poder, amb l’ajut de la seva dona, representar la seva obra. Ha estat criticat per a plasmar les misèries humanes a través d’imatges de gran bellesa des del punt de vista de la fotografia.

Un cop vist el film cadascú podrà fer el seu judici de valor.

Ethiopia, 2008

 Sinopsi

Durant els darrers 40 anys, el prestigiós fotògraf brasiler Sebastià Salgado ha viatjat pels cinc continents seguint les passes d’una humanitat en constant canvi. Ha estat testimoni d’alguns dels esdeveniments més destacats de la nostra història recent: conflictes internacionals, fams i èxodes, entre altres fets cruents i cruels. A partir d’ara i per a trencar amb el voraginós món dels conflictes i de la injustícia, s’ha embarcat en la descoberta de territoris verges, pletòrics de flora i fauna salvatge, per a restaurar la seva consciència afectada per l‘immens dolor i patiment presenciat i compartit  i per a redimir el seu esperit, castigat per l’impacte de la crueltat humana, vers la qual només podia retratar i després exposar al món sencer. Fruit d’aquest projecte fotogràfic tenim un magnífic homenatge a la bellesa del nostre planeta i alhora un testimoni viu de què malgrat la maldat de l’home, la natura continua viva i donant-nos vida.

 Es pot dir que es tracta també d’un fabulós relat artístic, social, antropològic  i etnogràfic, aconseguit gràcies a la prodigiosa habilitat del director, Wim Wenders.

Apèndix

De gran valor documental i històrica, l’obra fotogràfica, qualificada i catalogada com una icona de la fotografia sociodocumental, ha estat un fidel testimoni del conflictes i les injustícies que ha estat patint el nostre món en les darreres dècades.

Es tracta d’un film que, més enllà del valor documental, esdevé una obra captivadora que transmet una autèntica lliçó moral i d’humanitat, a través de les imatges captades pel protagonista del documental, Sebastian Salgado.

Es pot dir que es tracta també d’un fabulós relat artístic, social, antropològic  i etnogràfic, aconseguit gràcies a la prodigiosa habilitat del director, Wim Wenders, dominant el temps seqüencial i els plans.

No és solament una fascinant col·lecció d’imatges, el documental aconsegueix especialment crear una seriosa reflexió sobre les desigualtats i els desequilibris que acaben en execrable injustícia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑