Ser | Tribuna

Una reinvenció ben actual del clàssic dels clàssics

‘Las mil y una noches’ de Miguel Gomes

Scherezade, un personatge que perviu en el temps.

Jesús González Notario>> Miguel Gomes és un dels grans explicadors del contes del cinema europeu contemporani. Així ho demostren films com Aquel querido mes de agosto o Tabú.

Un storyteller inventiu capaç de combinar les ficcions més delirants (un home menjat per un cocodril, una comissió de polítics europeus amb ostentosos problemes d’erecció…), amb incursions en el metarelat interpretant-se a ell mateix en el paper de director de la pel·lícula que el públic està veient. Joc argumental que fa que molts dels seus films transitin amb normalitat entre la ficció i el documental.

las-mil-y-una-noches

A ningú va estranyar, doncs, l’anunci de una lliure reinterpretació cinematogràfica del clàssic Les mil i una nits, on Gomes mateix es convertiria en un alter ego de Sherezade. Però el projecte de Las mil y una noches (2015) és tan ambiciós a nivell narratiu que s’ha convertit en una pel·lícula de 6 hores i, per facilitar la seva distribució i consum, s’ha tallat en tres parts titulades: El inquieto, El desolado i El embelesado.

Gomes situa l’acció al Portugal en crisi intervingut per la Troika europea i es presenta com un director covard condemnat a explicar històries dels seus conciutadans. A partir d’aquí, ficció i documental s’aniran alternant i superposant. Coneixerem, per part dels seus protagonistes, el conflicte d’unes drassanes a punt de tancar, els avatars dels criadors de caderneres de l’extraradi de Lisboa o la història d’un gosset que passa per diferents amos.

as_mil_e_uma_noites_volume_3_o_encantado-799862974-large

Inesperadament, però, la fantasia irromp per boca de Sherezade que ens explica històries meravelloses com la de l’assassí rural, l’incendi provocat per un gall o l’explosió d’una balena que ha arribat a la platja.

Las mil y una noches de Miguel Gomes és un gran fresc que substitueix les històries originàries de prínceps i princeses perses per altres protagonitzades pels portuguesos que estan vivint la crisi econòmica i les conseqüències de les polítiques d’austeritat aplicades per la Unió Europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑