Ser | Tribuna

Els Països Catalans, ara i sempre

Eduard López, en una conferència organitzada per ERC // EL

Eduard López >> El decantament del catalanisme cap a posicions netament sobiranistes constitueix un fet recent i històricament inèdit. És necessari, en aquest marc, posar al dia bona part dels referents de l’independentisme democràtic d’esquerres per tal de fer-los més eficaços en els temps a venir. I aquí, la construcció dels Països Catalans com a projecte de present ­–i amb futur– té una importància fonamental.

Cal constatar, d’entrada, que el centredreta catalanista, autonomista fins fa quatre dies, sempre ha estat tou i timorat pel que fa a l’assumpció íntegra del nostre marc nacional. I això, lògicament, és un dèficit a superar amb vista a la futura institucionalització d’una República Catalana al territori del Principat. Tampoc no conduirien enlloc, però, posicions immobilistes que prenguessin els Països Catalans com a pretext per no avançar decididament cap al referèndum sobre la independència, amb l’argument que aquest no abasta tota la nació. Això significaria tirar-se pedres al propi teulat, una imperdonable miopia estratègica.

I és que el futur Estat català representa una oportunitat d’or pels Països Catalans; potser no tant en un pla immediat, sobretot en el cas del País Valencià i les Illes, que poden patir, fins i tot, un enduriment encara més fort de les ofensives del nacionalisme espanyol, però sí a mitjà i llarg termini. I això perquè la nova administració catalana tindrà ocasió d’afavorir mesures que contribueixin a la vertebració del conjunt de la nació –no només lingüístiques i culturals sinó també econòmiques i d’infraestructures– i, paral·lelament, des de la societat civil i el sector privat es podran dur a terme, també, iniciatives en la mateixa línia –singularment pel que fa al terreny de les indústries culturals–.

La clau la tindrà en darrer terme, com no podria ser d’altra manera, la lliure voluntat de la ciutadania. I en aquest punt, estic convençut que serà essencial que s’assoleixi l’objectiu que la República Catalana esdevingui un model atractiu –i competitiu en relació als Estats dels nostre entorn– pel que fa a l’èxit econòmic, el benestar material, la qualitat democràtica i els drets socials i individuals.

>> Eduard López treballa com a periodista a Canet de Mar i és Vicesecretari general de Coordinació Interna d’Esquerra Republicana de Catalunya.

(publicat a www.tribunamaresme.com)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑