Viure | Reportatge

Els filtres i Periscope

Anna Lladó >> Aplicacions com ara Periscope han crescut exponencialment els darrers mesos. Des que va néixer, el març de 2015, i fins que ha complert un any, l’aplicació per a retransmetre vídeo en streaming acumula 200 milions de directes. És el que podríem dir una aplicació d’èxit.

Ara bé, darrerament, determinats successos l’han posat en qüestió. Un és el cas d’una noia francesa, de 19 anys, que ha retransmès el seu suïcidi en directe, amb centenars d’espectadors. L’audiència ha estat testimoni de com la noia es llançava a la via del tren i perdia la vida.

De moment, a Periscope, propietat de Twitter, es pot emetre qualsevol cosa. És per això que l’experta en xarxes socials Sue Llewellyn recomana tenir en compte una sèrie de recomanacions abans de decidir si volem emetre un directe.

És un fet preocupant i que demostra la falta de control de tot allò que s’emet a Periscope. Són necessaris els filtres? L’aplicació hauria de continuar donant llibertat als usuaris o establir unes regles de joc per evitar que s’arribin a emetre continguts d’aquest tipus?

De moment, a Periscope, propietat de Twitter, es pot emetre qualsevol cosa. És per això que l’experta en xarxes socials Sue Llewellyn recomana tenir en compte una sèrie de recomanacions abimgresans de decidir si volem emetre un directe. Una d’aquestes és la seguretat; la pròpia i la de les persones que estem gravant. És necessari donar a conèixer la localització des d’on emetem el vídeo? Altres aspectes són la privacitat o l’ètica. També els drets d’autor; Tens dret a gravar en el lloc en el qual et trobes? Cal tenir en compte també els trols que ens poden arribar a bombardejar amb comentaris ofensius i desagradables, el risc per a la reputació personal o de l’empresa per a la qual treballem i el trauma que poden generar alguns directes amb continguts violents, per exemple.

Un cop valorat això, tindrem més arguments per decidir si emetem el directe. No oblidem que Periscope també té coses bones. Segons els seus creadors, l’aplicació es va desenvolupar amb l’objectiu que fos el més proper a la teletransportació. 

Anna Lladó és periodista.

annalladoferrer.wordpress.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑