Casals catalans | Fer

Catalunya és arreu del món

Un senyera oneja al cim del Puigmal // Flickr.es

Pol Cervera >> No hi ha dubte que Catalunya és una regió amb un patrimoni de valor incalculable i una cultura pròpia estimada per gairebé tots aquells que hi habiten, treballen o tenen un nexe familiar. La singularitat de la nostra terra ha dut milers de persones a voler crear una petita Catalunya allà on han anat a parar, amb la voluntat de donar a conèixer la nostra cultura i de mantenir els lligams amb el seu país d’origen. Aquest objectiu pren forma, des de fa molts anys, a través dels casals catalans i les comunitats catalans a l’exterior, dirigides per persones voluntàries i recolzades des de la Secretaria d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya.

L’any 1840 es fa formar el primer casal català, a l’Havana (Cuba), que actualment segueix en actiu. Des d’aleshores i fins l’aparició del Casal català de Pequín (Xina), el darrer a fundar-se l’any 2010, han nascut fins a 120 comunitats catalanes a l’exterior repartides en quaranta països diferents. Aquesta gran xarxa d’entitats abasta els cinc continents del planeta, amb tan sols una institució representant de l’Àfrica, però amb cinc seus a Oceania i quatre més a Àsia. El país amb més casals catalans del món, fins i tot superant Espanya, és l’Argentina, que té un total de quinze comunitats catalanes distribuïdes en deu ciutats diferents.

La majoria dels casals catalans del món són membres de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), una agrupació constituïda formalment l’any 1996 a Tolosa de Llenguadoc, però que ja fou molt activa a Europa durant el règim franquista sota el nom de Federació d’Entitats Catalanes a l’Exterior (FECE). La FIEC és una associació lliure, voluntària i autònoma que pretén actuar com a laboratori d’idees per avançar fer el coneixement i satisfer les necessitats de la Catalunya Exterior. És el nexe comunicatiu entre els casals catalans de tot el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑