Saber | Tribuna

Ara és l’hora

Josep Aracil>>La proposta d’una Catalunya independent és necessària, però no suficient per fer possible avançar cap a una societat de l’harmonia en la que cada persona trobi el seu sentit de la vida, mitjançant l’autorealització personal, dins d’un entorn individualista comunitari. Som d’un temps, d’un país i ara és l’hora en la que la gent s’ha de mullar per poder viure amb dignitat, amb el seu esforç i no amb l’actual caritat tercermundista que atempta contra la dignitat humana. És per tot això que des del moviment sènior estem plenament convençuts que avui dia, de forma majoritària, tota la societat estima prioritari afrontar, amb tot tipus de mesures, la xacra de l’atur estructural crònic. Creiem i estem plenament convençuts que existeixen camins per solucionar, o si més no pal·liar, aquesta xacra tan negativa.

El nou projecte innovador i creatiu de Transition Towns suposa l’inici d’una nova societat centrada en les persones i no en els diners.

De la mateixa forma que segles enrere la revolució industrial va suposar la base estructural sòlida d’una societat regida per les lleis del mercat, avui dia, novament en el Regne Unit, en l’any 2005 neix el nou projecte innovador i creatiu de Transition Towns. Suposa l’inici d’una nova societat centrada en les persones i no en els diners, com una alternativa, un canvi de paradigma, de l’actual societat desballestada que genera més problemes que solucions. La transcendència d’aquest naixement és fonamental, sobretot en el cas de Catalunya, compromesa en la realització d’una transició històrica que aspira a la creació d’un nou estat, amb un projecte de societat com el defensat per Transition Towns, engrescador, il·lusionant i creïble, que des del moviment sènior, desprès d’una amplia recerca i una anàlisi sistèmica plenament debatuda, clarament recolzem, amb la seva adequació a l’entorn de Catalunya, que hem batejat amb el nom d’Autosuficiència Territorial i també com a vida local 24 hores.

NEWYORK FARMEntenem que el primer pas per al seu desplegament passa per afrontar la xacra de l’atur estructural crònic, que principalment afecta a persones aturades majors de 40 anys que, segurament, malauradament mai més trobaran feina estable en el món del mercat, però sí poden fer-ho en el de la societat civil, en el tercer sector sense afany de lucre, mitjançant l’Autosuficiència Territorial que ens has de permetre avançar cap a la plena ocupació. Autosuficiència entesa com una clara aposta per recuperar la vida en els pobles o barris, on poder-hi viure amb una amplia autosuficiència global, fent possible l’inici i final d’un bon dia. Amb una mobilitat total pels afers de la vida diària. Una feina alliberadora basada en l’autogestió i la plena ocupació. Una vida comunitària sustentada en l’ajuda mútua. Amb zones verdes enjardinades. Un servei de salut obert 24 hores. Amb un comerç amb productes locals i amplies zones WiFi gratuïtes i amb els  tres pilars bàsics de la relocalització, les energies renovables i les xarxes socials.

L’adequació d’aquest projecte a l’entorn de Catalunya l’hem batejat amb el nom d’Autosuficiència Territorial i també com a vida local 24 hores.

Per promoure la nostra proposta hem creat el portal www.aturats40.net, com una eina de relació i comunicació, en un entorn de xarxa social neuronal formada per nodes intercomunicats, que contempla la creació de Xarxes d’Aturats40 a nivell local o comarcal. També la proposta d’endegar Consells Ciutadans Municipals com un marc de participació a nivell local, en el que tots els ciutadans interessats puguin conèixer, debatre i resoldre sobre tots aquells temes comunitaris que de manera assembleària els mateixos ciutadans decideixin tractar. Els encarregats d’organitzar i gestionar el seu funcionament podria ser un grup coordinador, format per representants d’entitats i altres persones reconegudes pel poble, democràticament escollit i periòdicament renovable.

Josep Aracil és President d’Eurosenior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑