Casals catalans | Fer

Casals Catalans del món: Centre Català d’Escòcia

Helena Jorba Rehues>>El centre Català d’Escòcia viu un octubre de canvis, i és que fa pocs dies que estrenava junta. La nova presidenta, Erola Pairó, relleva a Meritxell Ramírez. Aquests canvis s’expliquen i es detallen a la seva web www.ccescocia.cat que, de fet, és el seu mitjà principal, juntament amb les xarxes socials, per comunicar-se entre membres del centre.

És important tenir el web actualitzat, ja que funcionen a través d’internet bàsicament perquè no tenen seu fixa ni tampoc personal contractat, i és que el centre funciona en la seva totalitat a través de voluntaris. Aquesta és segurament una característica que el fa diferent d’altres casals catalans. El comitè, per exemple, també està gestionat per persones voluntàries: “En els últims anys hem reduït quasi a zero la subvenció que hem demanat a la Generalitat, volem ser una entitat independent”, explica l’expresidenta del Centre, Meritxell Ramírez Ollé.

Els orígens del centre es remunten l’any 1998, quan un grup de mares que estava interessada a transmetre les seves arrels als seus fills va decidir posar-lo en marxa.  Des de llavors, l’objectiu d’apropar la cultura catalana i escocesa sempre ha estat present. De fet, les activitats que s’organitzen són trobades lingüístiques i un esplai infantil bàsicament, però també hi ha la possibilitat d’organitzar-ne d’altres sempre que hi hagi algú que vulgui tirar-les endavant. Justament són les trobades lingüístiques setmanals de voluntaris catalans i persones que volen aprendre i practicar el català, les que tenen més èxit.

foto-comiatEn els últims anys, el centre ha prescindit de les classes de català per potenciar les classes particulars i, tot i que el seu objectiu és tenir més independència del finançament de la Generalitat, consideren que la relació és bona: “Ens aconsellen sempre que ho necessitem”, afirma l’expresidenta Meritxell Ramírez Ollé.   El mateix centre considera que s’ha convertit en un punt de trobada de la cultura catalana i escocesa, fins i tot, han esdevingut una “Charity” oficial i membre de l’Scottish Council for Voluntary Organisations.

Tot i les variacions en l’oferta d’activitats, la nova junta continuarà treballant amb els objectius que ja s’havia proposat els últims anys: promoure la llengua i la cultura catalana a Escòcia i, també, “acollir i ajudar” els Catalans residents a Escòcia perquè s’adaptin i se sentin “més a gust en aquest país”, explica Erola Pairó en el discurs inaugural transcrit a la pàgina web.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑