Saber | Secció Bertolt Brecht

Enric Macarulla: “La formació acadèmica dels metges oblida aspectes molt importants”

Enric Macarulla, a la dreta, conversa amb Ian Curran i Àngels Chacón // 4D Health

Pol Cervera >> L’Enric Macarulla és un metge cirurgià intrèpid i inconformista. L’any 1990 va començar a experimentar amb el món de la simulació per convertir-la en una eina d’aprenentatge en la formació del personal sanitari. Ara, més de 20 anys després, lidera la posada a punt de l’Hospital 4D Health, un centre mèdic simulat en què es reproduiran totes les situacions possibles en el procés d’atenció i cura del pacient. D’aquesta manera, els professionals de la salut podran adquirir, a més a més de les aptituds tècniques, competències transversals com el treball en equip, el lideratge o la comunicació, amb l’objectiu final d’augmentar la seguretat del pacient.

macarulla2“El 4D Health proposa una immersió real en la professió, però sense impacte”

 

Quina és la raó de ser de l’Hospital 4D Health?

El mateix nom de l’hospital en defineix les seves característiques. Health significa salut i el 4D fa referència als vídeos digitals en quatre dimensions; per tant, es tracta d’un centre d’innovació en salut que combina els factors tecnològics i humans amb l’objectiu final d’augmentar la seguretat dels pacients. Per a aconseguir-ho, es treballa a partir de dues línies clares. En primer lloc, millorar l’adquisició de competències dels professionals de la salut, és a dir, procurar que les persones que han d’exercir tasques sanitàries estiguin més preparades; i per altra banda, treballar amb l’error en salut, que significa abordar els problemes que es poden produir per intentar evitar-los i que no tornin a ocórrer. Aquestes són les dues vies de treball del centre que, com hem comentat, tenen com a finalitat incrementar la seguretat dels pacients i, en definitiva, en tot l’entorn del treball sanitari.

Quines són les mancances reals del món de la salut que els han fet pensar que aquest centre és necessari?

En el món professional de la salut hi treballa un ventall molt ampli de persones, des de metges fins a enginyers informàtics, passant per infermers, biòlegs o farmacèutics. Tots ells, abans d’exercir l’ofici, obtenen una formació que incideix bàsicament en les competències tècniques, que inclouen els coneixements i els procediments, però que oblida molts altres aspectes. A l’Hospital 4D Health pretenem posar èmfasi en l’actitud dels professionals i en les competències no tècniques, com el treball en equip, el lideratge, el suport mutu, la comunicació entre els companys i amb els pacients, l’ètica professional, etc., factors que poden semblar secundaris, però que s’ha demostrat que tenen una gran incidència en el resultat final de les experiències sanitàries. Aquestes són les principals mancances que hi ha en els hospitals d’avui dia i per això hem decidit treballar-les al nostre centre.

Quins aspectes innovadors presentarà el 4D Health respecte a altres centres de simulació?

La simulació en salut té tres nivells. Per començar, hi ha la simulació bàsica, una reproducció en un software 3D d’un cos humà; també existeix la simulació de laboratori d’habilitat, on els professionals practiquen una tècnica; i després hi ha la simulació en un escenari, basada en la recreació de situacions reals en llocs concrets. Nosaltres, però, quan estem treballant a un centre sanitari no actuem només a uns llocs determinats, sinó que exercim la nostra professió a molts espais diversos i ens relacionem en molts d’altres. Per exemple, un metge o una infermera pot ser a urgències atenent un pacient i que el truqui un company dient que hi ha un altre malalt que requereix de la seva atenció. Aleshores, què ha de prioritzar el professional? La tasca que està fent en aquell moment o aquella per la qual ha estat demanat expressament? O un cirurgià està operant un pacient i li diuen que el malalt que ha intervingut fa una estona té complicacions i l’ha d’anar a veure. Què ha de fer? Amb això queda palès que l’ofici sanitari s’exerceix en un lloc concret i més enllà, de manera que l’important no és el procediment específic de cada espai sinó el procés global que s’articula al voltant del pacient. D’aquesta manera, al nostre centre recreem els processos amb tota la seva complexitat i sempre tenint en compte que el pacient és l’eix principal. Treballem amb casos que inclouen tots els professionals sanitaris, els llocs físics de tot l’hospital, les situacions psicològiques que es donen en realitat i la necessitat de cooperació entre els diverses equips mèdics, i tot això ho fem a partir de situacions normals i de conflicte. En acabar les simulacions, podem analitzar moltes competències a partir de les imatges gravades per videocàmeres, com si el lideratge del cap és l’adequat, si la comunicació entre els companys és bona, si s’està emfasitzant en el pacient,…de manera que podem detectar les mancances i ajudar els professionals a corregir les seves actituds tantes vegades com calgui. Es tracta d’una immersió real sense impacte que resulta molt productiva per a tots aquells que hi participen. Aquesta complexitat i innovació és allò que fa diferent el nostre centre. Al nostre centre recreem els processos amb tota la seva complexitat i sempre tenint en compte que el pacient és l’eix principal.

“Nosaltres tenim l’avantatge que l’edifici del centre ja era un hospital antigament, de manera que aprofitem el 90% de les instal·lacions”

La logística de l’edifici serà del tot fidel a la d’un hospital?

Per dur a terme les nostres pràctiques de simulació real i complexa, necessitem treballar amb un hospital sencer, i així és en el nostre cas. Nosaltres tenim l’avantatge que l’edifici del centre ja era un hospital antigament, de manera que aprofitem el 90% de les instal·lacions que hi havia i abaratim molt la inversió en infraestructura. La logística de l’edifici serà com la d’un hospital, però també tindrà, per exemple, un espai a la primera planta en què hi construirem un pis per treballar l’atenció domiciliària i la manera com fer el seguiment d’un pacient que es trasllada de l’hospital al seu domicili. La intenció és recrear la totalitat dels escenaris que formen part del context real de l’exercici sanitari, i fer-ho a partir de l’experiència del dia a dia, no de suports teòrics. Per tant, a l’edifici hi haurà la zona d’urgències i d’atenció primària, un espai de vida comunitària, una farmàcia –que serà hospitalària quan interessi i oberta al públic quan calgui-, i fins i tot, a l’exterior del centre hi haurà una zona d’emergència al carrer, on podrem incidir en el trasllat del malalt i l’entrada de l’ambulància a l’hospital. Amb tot això, queda clar que fem una simulació completa, en què intervenen tots els espais físics possibles i on el pacient n’és l’eix principal i el nexe entre els diversos processos.

Quin funcionament i validesa tindran les formacions que s’imparteixin al centre?

Les formacions en l’àmbit de la simulació sanitària que oferirem al nostre centre encara no tenen una línia acreditativa clara al nostre país, com sí que ocorre en alguns països d’Europa i als Estats Units. Nosaltres ara estem treballant en la creació d’una nova línia de formació amb validesa a Catalunya i més enllà. El projecte consisteix a elaborar una metodologia concreta de treball i una forma d’avaluar tots els aspectes complexes que tractarem al 4D Heath. Per a fer-ho possible, estem establint contactes amb tres universitats i amb experts en les competències que volem impartir perquè donin validesa i fiabilitat al nostre sistema de formació, que també estem assolint a base de realitzar proves de camp a dins del centre.

En quin punt es troba la preparació del centre?

Ara la nostra fundació està tancant els darrers detalls i decidint les dates finals en la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, concretament amb la Regidoria de Dinamització Econòmica liderada per l’Àngel Chacón. Ella i jo som els dues persones que coordinem el projecte del 4D Health; l’Àngels exerceix la funció de manager i jo m’encarrego més de la direcció del centre. Jo persegueixo la creació d’un centre mèdic de simulació des de l’any 2006, però no va ser fins a l’entrada de l’Àngels Chacón al projecte que vam veure la possibilitat que el pla esdevingués real, perquè ella dominava les relacions empresarials i institucionals. D’aquesta manera, a un projecte social i sanitari innovador se li van afegir les nocions econòmiques i burocràtiques necessàries per a tirar endavant el procés. A hores d’ara, la primera i la segona planta de l’edifici ja estan totalment llestes, és a dir, que ja comptem amb l’entrada a l’hospital, les urgències, la zona de radiologia, el laboratori, la farmàcia, els consultoris, l’espai domiciliari, etc. Tot això ja està acabat; ara tan sols ens queda posar a punt les habitacions i concretar alguns detalls més, fase que finalitzarà el mes de març. Amb tot el que tenim fins ara, però, ja podem començar a fer proves de camp per validar i donar fiabilitat a totes les eines que utilitzarem. A partir de la primavera, iniciarem les proves pilot, és a dir, els exercicis experimentals reals de simulació, per tal que tot estigui a punt per a l’inici de les formacions del curs 2014/15.

“Aquest projecte ajudarà a potenciar l’economia de la ciutat d’Igualada i de la comarca de l’Anoia”

A nivell personal, què suposa per vostè el projecte de l’Hospital 4D Health?

Estic molt orgullós d’aquesta idea que estem convertint en realitat per diversos motius. Més d’un professional de l’àmbit m’ha preguntat: “Per què ho fas això?” i jo els responc que he estudiat medicina per curar la gent, per atendre els pacients i per millorar la salut de la població. La nostra professió no existiria si no hi hagués gent malalta; és així de dur, però així de real, de manera que el 4D Health lluitarà per millorar la seguretat dels pacients i intentarà que les persones que hagin emmalaltit o siguin susceptibles de fer-ho visquin més tranquil·les i acompanyades. Un altre repte important d’aquest projecte és potenciar l’economia de la ciutat d’Igualada i de la comarca de l’Anoia, que ha estat una de les més afectades per la crisi. En aquest sentit, l’alcalde d’Igualada ha confiat molt en aquesta idea com una oportunitat per revitalitzar el capital del municipi i, gràcies al seu recolzament, el nostre equip i la pròpia ciutat d’Igualada està liderant, juntament amb sis poblacions més, un projecte europeu de grans dimensions. Ser l’ideòleg d’aquest gran pla em fa sentir molt orgullós, però sobretot estic content de la manera com l’estem desenvolupant, amb l’equip de tècnics al complet i la tasca de l’Àngel Chacón, amb qui formem un tàndem molt bo. El 4D Health és un repte i una il·lusió.

Fotografia: infoanoia.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑