Fer | Tribuna

Construir el coneixement per al canvi social

Josep Oriol Jorba>> Els passats dies 9, 10 i 11 d’aquest mes d’abril es van celebrar a Barcelona, concretament a la Facultat de Biblioteconomia de la UB (Sants), unes jornades organitzades per la Fundació Autònoma Solidària, la Fundació Solidaritat UB i la UPF Solidària, per tractar temes relacionats amb l’Economia Social i Solidària. Les entitats esmentades ens van convidar a reflexionar, a debatre i aprendre, amb l’objectiu de recercar respostes per construir coneixement per al canvi social davant l’actual escenari de crisi general i global.

Més en concret, les jornades van combinar xerrades, taules rodones, tallers i rutes guiades vers el cooperativisme a Sants, entre d’altres propostes. Les sessions estaven guiades i dirigides per acadèmics com Marcos Arruda (Brasil), Miren Etxezarreta, Carmen Sarasúa i Alberto Recio. Cal dir també que hi participaren centres i entitats com IGOP, Seminari Taifa, Xarxa d’Economia Solidària, “Revista Opcions” i “La Ciutat Invisible”.

Davant l’estat generalitzat de crisi de model de funcionament i de referència, tant a l’àmbit econòmic com al social i també l’humà, on, malauradament, la injustícia esdevé quasi omnímoda, calen, amb urgència, mesures alternatives i resolutòries per al canvi. Precisament, aquestes jornades són una bona mostra de la preocupació, cada dia més latent, que té la societat per trobar sortida a l’actual estat de decrepitud. Una determinació més que se suma a la multiplicitat d’actes i manifests com els expressats en les Jornades que es van celebrar, els passats dies 27 i 28 de febrer, a la seu del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia i a l’auditori del Col·legi Casp Sagrat Cor de Jesús, en el marc de les conferències entorn al tema: “Cap a un nou model econòmic global orientat pel bé comú”, més concretament, en la que va ser la sisena  edició  que tenia per lema “Per un ordre mundial més just”.

Davant l’estat de crisi de model de funcionament i de referència, calen mesures alternatives i resolutòries per al canvi

“Canvi de paradigma, nou ordre mundial, nou model social i econòmic pel bé comú, elogi de la sobrietat, justícia social, justícia cultural, justícia ambiental i ecològica, gestió ètica, banca ètica, economia de la felicitat, contracte social, cohesió social, bones pràctiques, valors…” Aquests conceptes, entre molts d’altres, són els que es treballen col·lectivament i es reflexionen individualment en les jornades i trobades de persones sensibles i preocupades pel bé general i global.

Per acabar, i com a colofó a aquestes reflexions, vull expressar la més sincera felicitació i congratulació a totes les persones que fan realitat aquests actes i les seves corresponents conclusions. També la meva exhortació i crida a totes les consciències lliures i sensibles perquè participin de manera activa o passiva, però que hi participin, en la tasca de difondre l’essència de tot plegat, la de proclamar de manera imperiosa i urgent  la necessitat de canviar les estructures sociopolítiques imperants  i de reclamar, exigir i construir, un nou model de funcionament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑